Eliud Kipchoge na zijn olympische marathonzege in Rio de Janeiro van vorig jaar
NOS SportAangepast

Kipchoge, marathonfenomeen dankzij ijzeren mentaliteit

  • Léon Haan

    Commentator/verslaggever

  • Léon Haan

    Commentator/verslaggever

"Presteren op de lange afstand is niet alleen een kwestie van het hebben van de juiste benen, maar vooral een zaak van liefde voor hardlopen en er mentaal klaar voor zijn."

Het is de gevleugelde uitspraak van het marathonfenomeen Eliud Kipchoge. De Keniaanse atleet noteerde in de vroege ochtend van zaterdag 6 mei op het circuit van Monza de fabelachtig snelle tijd van 2 uur en 25 seconden op de marathon, de beste tijd die ooit gelopen is op die discipline.

De 2.00.25 is ruim 2,5 minuut onder het wereldrecord van Dennis Kimetto (2.02.57, Berlijn 2014). Toch geldt de tijd van Kipchoge niet als een nieuw wereldrecord, omdat er op Monza omwille van een marketingstunt door sportschoenen- en kledingmerk Nike eenmalig alles in het werk is gesteld om onder de magische barrière van twee uur te lopen.

32 hazen

Daarbij is niet aan alle voorwaarden voor een erkenning van het record voldaan. Zo mogen normaal in een marathon hooguit drie hazen ingezet worden om de toplopers te ondersteunen. In Monza werden maar liefst 32 hazen ingezet om Kipchoge uit de wind te zetten en op het juiste tempo te houden.

Superloper Kipchoge zweert bij zelfdiscipline

De 32-jarige Eliud Kipchoge is sinds 2014 de te kloppen man op de marathon. Hij heeft inclusief de race in Monza negen marathons afgewerkt en daarvan wist hij er acht te winnen. Eén keer finishte hij als tweede.

Zijn belangrijkste overwinning was op 21 augustus 2016. Toen zette hij in Rio de Janeiro op magistrale wijze de olympische marathon naar zijn hand door na 35 kilometer te versnellen en in hoog tempo afstand te nemen van zijn concurrent Feyisa Lilesa uit Ethiopië.

Ook zijn andere overwinningen mogen er zijn, want als je tot tweemaal toe de prestigieuze stadsmarathon van Londen weet te winnen en ook in Chicago en Berlijn de allerbeste bent geweest, verdien je het predicaat superloper dubbel en dwars.

Buurman Sang

Op jonge leeftijd raakte Kipchoge geïnspireerd door zijn buurman. Dat was Patrick Sang, die in 1992 olympisch zilver op de 3.000 meter steeplechase veroverde. De jonge Kipchoge, afkomstig uit een groot boerengezin in het plaatsje Kaptagat, zag Sang dagelijks trainen en hoorde over hem op de radio als de buurman internationaal goed presteerde.

Hij besloot ook te gaan trainen en binnen afzienbare tijd bleek Kipchoge uitzonderlijk veel talent te hebben voor de cross en de baan. Toen zijn inspirator Patrick Sang stopte met atletiek en voor het Nederlandse managementbureau van Jos Hermens (Global Sports Communication) ging werken als scout en atletiektrainer in Kenia, kwam Kipchoge al snel onder zijn hoede.

Eliud Kipchoge verovert WK-goud op de 5.000 meter in 2003

In 2003 werd Eliud Kipchoge wereldkampioen op de cross bij de junioren en in datzelfde jaar stuntte hij als 18-jarige met een overwinning op de 5.000 meter bij de WK atletiek in Parijs. In de sprint verwees hij de Marokkaan Hicham El Guerrouj naar plaats twee en de Ethiopiër Kenenisa Bekele naar de derde plek.

De Filosoof

In 2013 maakte Kipchoge, na tien jaar lang de 5.000 meter onder de dertien minuten (!) te hebben voltooid, de overstap naar de marathon. Hij debuteerde met winst in Hamburg. Amper een half jaar later kon hij in Berlijn tot de laatste paar kilometer mee met de ongenaakbare Wilson Kipsang, die het wereldrecord op 2.03.22 bracht. Kipchoge werd op 43 seconden tweede.

Sindsdien won Eliud Kipchoge, bijgenaamd De Filosoof, al zijn marathons. Volgens zijn manager Valentijn Trouw, de rechterhand van Hermens, vooral doordat Kipchoge mentaal ijzersterk is. Hij laat zich door niets of niemand afleiden om zijn doel te bereiken en bereidt al zijn races en trainingen tot in de puntjes voor. Dat is de verklaring voor het succes van de beste marathonloper van dit moment: Eliud Kipchoge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl