VolkerWessels haalt 575 miljoen euro op met beursgang
Het een-na-grootste bouwbedrijf van Nederland is terug op de beurs. Om 9.00 uur begon de handel in aandelen VolkerWessels.
Het bedrijf was volledig in handen van de familie Wessels. Die wil z'n bezittingen meer spreiden en besloot daarom een deel van het bedrijf naar de beurs te brengen. Ongeveer eenderde van de aandelen is nu door de familie aan beleggers verkocht.
Beleggers konden voor 23 euro per stuk een aandeel kopen. Volgens VolkerWessels was er meer vraag dan dat er aandelen beschikbaar waren. De verkoop van de aandelen heeft 575 miljoen euro opgebracht.
Bij opening van de beurshandel steeg de koers van de aandelen met meer dan twee procent. De beurswaarde van het bouwbedrijf komt daarmee uit op ruim 1,8 miljard euro.
De bouw klimt uit de crisis. Volgens Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw is het daarom geen slechte tijd voor de beursgang. "De komende vier, vijf jaar is er nog een inhaalslag op de woningmarkt. De groei van huishoudens zet door, er is een gunstig economisch klimaat, dus er staan veel seinen op groen."
Toch ligt een crisis altijd op de loer, zegt Van Hoek. "Dat is inherent aan de bouw. Het is een cyclische bedrijfstak, dus die komt heus in de toekomst ook weer in zwaar weer terecht."
Rijkste man
In de jaren 90 had het bedrijf ook al een beursnotering. Dik Wessels haalde het bedrijf in 2003 van de beurs, omdat hij de beurswaarde te laag vond. Dat kostte hem toen 700 miljoen euro.
Nu is het bedrijf dus 1,8 miljard euro waard. Met die waardering blijft de nu 71-jarige Dik Wessels volgens zakenblad Quote de een-na-rijkste man van Nederland, achter Randstad-oprichter Frits Goldschmeding.