Jarig oerhollands bungalowpark wil nu ook China veroveren
Vakantieparkketen Center Parcs bestaat vandaag vijftig jaar. Het bedrijf is niet van plan het 'rustig aan' te gaan doen. Na al die jaren gaan ze het voor het eerst buiten Europa proberen. En wel in China. In 2019 openen ze de eerste parken bij Shanghai en Peking.
En dat kan nog wel eens een gat in de Chinese markt zijn, zegt oud China-correspondent Garrie van Pinxteren. "Doordat Chinezen steeds meer geld te besteden hebben, gaan ze vaker op tripjes." Die tripjes gaan niet naar een vakantiepark zoals we dat in Nederland kennen, want dat hebben ze in China niet. "Het is daar vooral populair om een hotelkamer te boeken of bij een boer te slapen."
De behoefte aan luxere accommodaties is er, zegt Van Pinxteren, maar wel in de buurt van grote steden met welvarende inwoners. Dat het vakantiepark zijn eerste twee parken in Shanghai en Peking wil openen, steden met elk zo'n twintig miljoen inwoners, vindt ze dan ook een slimme zet.
Vakantiehuisjes in het bos, een subtropisch zwemparadijs en een terrasje aan het water. Vinden ze dat in China wel zo leuk? Van Pinxteren denkt van wel, maar het concept kan niet klakkeloos worden overgenomen. Zo moeten er volgens haar grotere accommodaties komen die aan meer mensen ruimte bieden. "Want Chinezen gaan met grotere groepen vrienden en familie op vakantie dan in Nederland het geval is."
En er moet rekening worden gehouden met de Chinese gokcultuur, zegt ze. "De huisjes worden waarschijnlijk snel uitgewoond. Chinezen huren bijvoorbeeld vaak met heel veel mensen een hotelkamer. Er wordt dan gegokt en peuken worden op de tafels en vloer uitgedrukt. Ze zijn daarin heel onverschillig en dat kan nog wel eens een uitdaging voor het park zijn."
Vervuiling
Volgens Ru De Groen, schrijver van een jubileumboek over Center Parcs, heeft het land vooral in de grote, vervuilde steden behoefte aan groen. Hij denkt dus dat vakantiehuisjes midden in het bos wel populair zullen worden. "Als ze in de buurt van vervuilde steden beginnen, kunnen het zo maar vijftig parken worden."
Ook Mieke Dings, architectuurhistorica, denkt dat het concept in China aan zal slaan. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar vakantieparken. "China verstedelijkt en er is steeds meer behoefte aan natuur", zegt Dings. "In zo'n slim ontworpen park als dat van Center Parcs krijg je het gevoel alleen in een bos te zijn, terwijl je met veel mensen op een klein stukje grond zit."
De kans is dus groot dat het Nederlandse vakantiepark in China aanslaat. Maar het bedrijf groot uitrollen zit er volgens Van Pinxteren niet in. "Bij succes kopiëren Chinese bedrijven het fenomeen." Het gevolg? "Om die Chinese bedrijven te beschermen zullen er aan Center Parcs geen vergunningen meer worden verstrekt." Het bedrijf kan zijn eigen succes dus in de weg zitten.