NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar effect aspirine tegen kwetsbare hersenvaten

Het UMC Utrecht start een proef met aspirines en bloeddrukverlagers bij de preventieve behandeling van hersenaneurysma's. Dat zijn uitstulpingen die ontstaan in verzwakte wanden van bloedvaten in de hersenen. In Nederland overlijden ieder jaar honderden mensen aan de gevolgen van een aneurysma.

Als de uitstulping of verwijding openbarst, kan dat tot een hersenbloeding leiden. De zwakke plekken worden nu vaak bij toeval ontdekt bij hersenscans. Artsen kijken dan of met een hersenoperatie of andere preventieve behandeling kan worden voorkomen dat het aneurysma scheurt.

Maar vaak wegen de voordelen van zo'n behandeling niet op tegen het risico op complicaties. Een aspirine is goedkoper en makkelijker, erkent neuroloog Mervyn Vergouwen van het UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. De pillen werken ontstekingsremmend en zouden daardoor de instabiliteit van de zwakke plek in het bloedvat kunnen verminderen.

Veel levens redden

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een hoge bloeddruk en ontstekingsreacties verband houden met de groei van aneurysma's. Daarom willen de onderzoekers testen of de kans op een ernstige bloeding afneemt door de combinatie van aspirines en bloeddrukverlagers.

Voor deze behandeling komen patiënten in aanmerking met een klein aneurysma, waarbij het risico op barsten laag is. Zij worden nu vaak niet behandeld en moeten leven met de angst dat de zwakke plek in het bloedvat het mogelijk toch begeeft.

In Nederland hebben naar schatting 300.000 mensen zwakke plekken in hun hersenvaten. De onderzoekers denken dat ze met deze aanpak veel levens kunnen redden. De proef begint komend najaar. In totaal doen 800 patiënten mee in vijf Nederlandse en vijftien Duitse ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl