NOS NieuwsAangepast

Zwavelzuur gaat gecontroleerd de Rijn in

Het bergingsteam van de gekapseisde Waldhof in de Rijn heeft vandaag 350 ton zwavelzuur gecontroleerd in de Rijn laten lopen. Dit werd gedaan om breken van het wrak te voorkomen. Er zou via automatische ventielen al 900 ton zwavelzuur de Rijn in zijn gelopen sinds de ramp van 13 januari.

Het zuur wordt geneutraliseerd door het Rijnwater onder vorming van warmte. Er komt warmte vrij als het sterk geconcerteerde zwavelzuur wordt verdund met water.

De schade die optreedt zal beperkt blijven tot lokaal gebied en ecosystemen in de Rijn zullen niet worden aangetast, zegt het coördinatieteam.

Breken

Afgelopen zaterdag raakte het scheepswrak bij het overpompen instabiel. Het voorschip zakte twintig centimeter, waardoor de romp doorboog en verdraaide. Met nog meer beweging in het schip zou het dek af kunnen breken. In dat geval kan er een ongecontroleerde reactie van zwavelzuur met water ontstaan.

Volgens bergingscoördinator Roger Lewentz staat veiligheid op de eerste plaats: "Wij doen er alles aan om de bevolking, de bergers en het milieu te beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl