Welke technisch directeur trekt het Nederlands tennis uit het moeras?
Terwijl de KNVB dezer dagen met het schaamrood op de kaken elk woord omtrent de zoektocht naar een nieuwe bondscoach ziet uitlekken, speurt de tennisbond al maanden in groot stilzwijgen naar een nieuwe technisch directeur. Slim en discreet, zo lijkt. Toch is niet iedereen in tennisland gerust op een goede afloop.
De KNLTB is in gesprek met Jacco Eltingh, maar heeft verzuimd Sven Groeneveld te benaderen. En juist hij, de coach van Maria Sjarapova nota bene, wordt door velen gezien als topkandidaat.
Daarnaast zaait het breed wegzetten van de vacature twijfel. "Je weet toch wat voor iemand je als technisch directeur wilt? Dat maak ik hier niet uit op", zegt voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra.
Maatpak, geen trainingspak
De KNLTB is onder leiding van algemeen directeur Erik Poel al sinds februari op zoek naar een opvolger van Jan Siemerink, wiens contract niet werd verlengd.
Mede omdat het opleiden van talenten tussen 12 en 18 jaar sinds vorig jaar is belegd bij zes tennisscholen zal de nieuwe technisch directeur meer regisseur zijn dan uitvoerder. Met andere woorden: een maatpak in plaats van een trainingspak.
De bond heeft een lijst samengesteld met kandidaten. Daarop staan naast Groeneveld en Eltingh ook de namen van onder anderen oud-tennissers Mark Koevermans en Richard Krajicek. Daarnaast werd er ook in het buitenland een vacature uitgezet. Mensen van buiten de tennissport konden daar ook op reageren.
"We willen een zo groot mogelijk veld aanspreken om de beste kandidaat te pakken, maar ook om transparant te zijn en om ons te laten verrassen", laat een woordvoerder van de KNLTB weten. "Er is veel gereageerd op de vacature. Er lopen gesprekken, maar we hebben geen termijn gesteld. We willen niks overhaasten en doen alles op de achtergrond. Meer zeggen we niet."
Geef de nieuwe man volledige vrijheid en leg hem geen enkele beperking op.
Dat het Nederlandse tennis zit te springen om een zwaargewicht is evident. De incidentele successen van Robin Haase en Kiki Bertens daargelaten, is het nationale tennis ver verwijderd geraakt van de roemrijke jaren 90 met Krajicek, Siemerink, Eltingh, Paul Haarhuis, Sjeng Schalken en Brenda Schultz.
Wel of niet?
Hoewel de naam Sven Groeneveld op de kandidatenlijst staat, is de internationaal gelauwerde coach naar eigen zeggen nooit benaderd. "Er is me vorig jaar wel gevraagd of ik interesse had om iets te doen bij de bond, maar we hebben het nooit over specifieke functies gehad. Jan Siemerink was er toen ook gewoon nog", vertelt Groeneveld.
Volgens de KNLTB is de in Haarlem geboren topcoach wel benaderd: "Maar omdat snel duidelijk werd dat hij aan Sjarapova vastzit, is er rap doorgeschakeld."
Desondanks had Groeneveld, die in het verleden ook coach was van Monica Seles en Michael Stich, de bond best van advies willen voorzien. "Dan had ik Michiel Schapers naar voren geschoven. Hij kan lijnen uitzetten en opleidingen in goede banen leiden."
Schapers was in het verleden Davis Cup-captain en tot vorig jaar september bondscoach van Oostenrijk.
Koevermans, commercieel directeur van Feyenoord, heeft ook niks gehoord van de bond. "Maar de kans dat ik het zou doen was ook heel klein geweest. Ik sta tegenwoordig te ver van tennis af." En Krajicek kan vanwege zijn werkzaamheden als directeur van het ABN Amro-toernooi en zijn rol als coach van Milos Raonic geschrapt worden.
Eltingh benaderd
Eltingh voert wel gesprekken met de bond, waar zijn oud-dubbelspelmaatje Paul Haarhuis reeds werkzaam is als Davis Cup- en Fed Cup-captain. "Er zijn serieuze contacten. Het Nederlandse tennis zit in mijn hart en zo'n kans doet zich niet vaak voor. Bovendien heb ik een hekel aan mensen die roepen dat het allemaal beter moet, maar geen verantwoording hoeven af te leggen."
De baan is Eltingh nog niet aangeboden. "De KNLTB moet haar voordeel halen uit alle input van de sollicitatieprocedure. Het kan ook iemand van buiten het tennis worden, maar tennis is zo'n specifieke sport dat het dan wel een hele goede kandidaat moet zijn. Daarmee zeg ik niet dat het onmogelijk is."
Nog een tip van Groeneveld. "Geef de nieuwe man volledige vrijheid en leg hem geen enkele beperking op. Politiek bedrijven is niet meer van toepassing als je resultaten wilt behalen in de sport."
Managers aan het werk
In de huidige organisatiestructuur van de KNLTB moet de technisch directeur verantwoording afleggen aan algemeen directeur Poel en het bondsbestuur. Daarom ziet Hugo Ekker, oud-coach van Arantxa Rus, Raemon Sluiter en Igor Sijsling en voormalig technisch directeur van tennisschool Amstelpark, het somber in.
"Wij als coaches hebben ze (het bondsbestuur, red.) nooit langs de baan gezien. Ik vind het vrij arrogant dat ze dan gaan bepalen wat er op het gebied van toptennis moet gebeuren. Je ziet dat er managers aan het werk zijn", aldus Ekker.
Ekker en Bogtstra hebben niet gereageerd op de vacature. Net als Groeneveld maken zij zich vooral zorgen over het teruglopende ledenaantal binnen de bond. "Je moet de sport in de breedte en aan de onderkant versterken", zegt Groeneveld. En Bogtstra: "Hoe meer kinderen gaan tennissen, hoe meer talent we krijgen. Wie zorgt daarvoor?"
De KNLTB reageert: "Daar zijn heel veel mensen mee bezig. Meer mensen meer laten tennissen, dat is ons bestaansrecht. De nieuwe TD is gericht op topsport, maar zal zich ook moeten herkennen in het beleidsplan dat er voor het breedtetennis ligt."
De zoektocht naar een opvolger van Siemerink loopt op z'n eind. In de tussentijd heeft de tennisbond zich niet laten opjagen. "Er is hier geen sprake van stress", benadrukt de woordvoerder. Het laatste woord is aan Eltingh. "Als we blijven doen wat we nu doen en hopen op betere tijden, is dat de definitie van stupiditeit."