NOS NieuwsAangepast

Beleggers mikken op Monsieur le Président Macron

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

In het hoofd van beleggers in Europa zinderen dezer dagen niet enkel de kwartaalcijfers van bedrijven, overnamepogingen en de laatste economische data, maar ook de namen van Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Wie wordt de nieuwe Franse president?

In de peilingen ligt de technocraat Macron voor op de rechtspopulistische Le Pen. Rond de 60 procent van de kiezers stemt naar verwachting voor Macron en 40 procent voor Le Pen. Na het eerste en laatste grote debat tussen de twee is Macron zelfs nog iets verder uitgelopen op Le Pen. Op de financiële markten veroorzaakt dat vooruitzicht opluchting, rust en hogere koersen.

Tot nu toe was het bij presidentsverkiezingen niet echt een issue wie president wordt, maar dat ligt nu totaal anders. Le Pen betekent frexit en onzekerheid, Macron staat voor Europa en duidelijkheid. Een soortgelijk schisma speelde rond Hillary Clinton en Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Ik denk dat een groot deel van de overwinningszege van Macron al wel is ingeprijsd in de beurskoersen.

Lukas Daalder, Robeco

Wat verwachten de beleggers?

Afgaande op de reacties na de eerste ronde van twee weken geleden lijken beleggers nu hun kaarten op Macron te zetten. Tot ieders verrassing rolde Macron op zondag 23 april sterker uit de bus dan Le Pen en schoten Europese beurzen op maandag omhoog.

De CAC 40, de hoofdindex van de beurs van Parijs, steeg de dag na de uitslag met 4,1 procent, de sterkste stijging sinds augustus 2015. Zelfs in Londen, het hart van brexitland, werd gejubeld met 2,1 procent dagwinst. "Ik denk dat een groot deel van de overwinningszege van Macron al wel is ingeprijsd in de beurskoersen", zegt Robeco-beleggingsstrateeg Lukas Daalder.

De Franse beurs schoot omhoog na de eerste ronde

Ook de euro werd daags na de eerste ronde een stuk duurder ten opzichte van de dollar. Van 1,0726 dollar op vrijdag naar 1,0867 op maandag en 1,0925 op dinsdag. Nu hangt de euro nog steeds rond de 1,09 dollar.

We moeten wel letten op de euro, denkt Daalder. Met Macron als president zal de euro sterker worden en dus duurder tegenover de dollar. Maar als Le Pen wint met haar frexit-programma, Frankrijk uit Europa en uit de euro, zal de euro juist verzwakken.

De stijgende kansen van Macron zorgen ook voor stijgende Europese obligatiekoersen en een dalend rendement (yield), dus een lagere rente, omdat de risico's voor de Europese schuldenmarkt afnemen met Macron als president.

Wat zijn de peilingen waard?

Markten hebben geleerd van de vorige twee heikele verkiezingen. De peilingen bij het brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen bleken er bij het echte stemmen verrassend naast te zitten. Bij het brexit-referendum werd zelfs gezegd dat de beurzen en beleggers het allemaal veel beter zouden aanvoelen, maar dat 'fingerspitzengefühl' zat er helemaal naast.

Op Wall Street verkeerden de beurzen in de aanloop naar Trump of Clinton in dubio, maar een overwinning van Trump zou funest zijn voor de financiële markten, zoveel was zeker. Toen aan de vooravond in de peilingen de kansen van Clinton slonken, zakten beurskoersen weg. Trump won en na de eerste schrik gingen de beurskoersen door het plafond. Beleggers zijn ook gewone mensen die het niet weten en enkel hopen.

Op een onverhoopte overwinning van Le Pen zijn de financiële markten momenteel totaal niet voorbereid. Een kleine kans weliswaar, maar met grote koersuitslagen tot gevolg.

Lukas Daalder, Robeco

Haard van onzekerheid

"Op een onverhoopte overwinning van Le Pen zijn de financiële markten momenteel totaal niet voorbereid. Een kleine kans weliswaar maar met grote koersuitslagen tot gevolg", zegt Daalder.

"Mocht Le Pen toch winnen, dan kunnen beleggers maar beter onder hun bureaus duiken", zegt Corné van Zeijl, analist bij ACTIAM. "De euro zal dan flink in waarde dalen, want de toekomst van de munt staat dan op spel. In dat geval verwacht ik een flinke daling met dubbele cijfers in de aandelenmarkten."

Trouwens, met Macron als president zijn de markten er ook nog niet. Het Franse parlement staat voor verkiezingen in juni en dreigt een verdeeld en versplinterd huis te worden, dat niet naast of achter Macron staat. Het is dus maar de vraag wat Macron voor elkaar kan boksen.

Met andere woorden: achter de geruststellende zekerheid van Monsieur le Président Macron brandt voor de markten alweer een haard van onzekerheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl