Duitsland wil Turks referendum doodstraf verbieden
Turkije mag in Duitsland geen stembureaus inrichten om een referendum over de doodstraf te houden. Dat heeft de Duitse regering bekendgemaakt. Woordvoerder Seibert zei dat er toestemming nodig is voor het houden van een referendum in de Turkse ambassade en consulaten. "We zullen alle juridische mogelijkheden inzetten om dat te verbieden."
De Turkse president Erdogan had bij het referendum over de nieuwe grondwet, in april, aangekondigd dat hij nu de doodstraf in wil voeren. Ook daar zou dan een referendum over komen. In april waren er stembureaus in veel Europese landen voor de Turken die daar wonen. Maar een stemming over de doodstraf vindt Duitsland niet acceptabel.
Oostenrijk wil referendum ook verbieden
Ook de Oostenrijkse regering wil een referendum over de doodstraf verbieden. Minister Kurz van Buitenlandse Zaken heeft de juridische mogelijkheden al laten uitzoeken: het kan alleen als de regering er toestemming voor geeft.
Eerder had de kanselierskandidaat van de Duitse sociaal-democraten, Martin Schulz, al gezegd dat een referendum in Duitsland verboden moet worden. De uitdager van Merkel bij de Bondsdagverkiezingen zei: "We kunnen in Duitsland niet over een instrument laten stemmen, dat tegen onze waarden en onze grondwet indruist."
Nederland wacht af
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet op een eventueel referendum vooruitlopen. "Er is echter geen twijfel over waar Nederland staat met betrekking tot de doodstraf: de invoering van de doodstraf zou een breuk zijn met de Europese waarden en is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de Europese Unie en de Raad van Europa."
Demissionair minister Lodewijk Asscher zegt op Twitter dat wat hem betreft het referendum over de doodstraf in Turkije ook in Nederland niet wordt toegestaan. Het is niet duidelijk of hij zijn uitspraak doet als demissionair vice-premier of als PvdA-leider.