Dodenherdenking bij de NOS
Een overzicht van de programma's die de NOS uitzendt rondom Dodenherdenking.
NOS Nationale Herdenking 2017
De NOS doet verslag van de Nationale Dodenherdenking op de Dam. De uitzending op NPO 1 begint om 18.44 uur met de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk. De 4 mei-voordracht wordt dit jaar verzorgd door schrijfster Annejet van der Zijl.
Vanaf 19.28 uur komt de uitzending een kwartier lang vanuit Roermond, waar Annechien Steenhuizen praat met historicus Fred Cammaert, die gepromoveerd is op een onderzoek naar het verzet in Limburg. Het gesprek wordt gevolgd door een reportage over het verzet door katholieke geestelijken in Roermond.
Vanaf 19.50 uur is op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking op de Dam te zien, met onder andere de kranslegging door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de twee minuten stilte om 20.00 uur.
Presentatie: Jeroen Overbeek en Annechien Steenhuizen
18.44-20.25 uur, NPO 1
19.50-20.25 uur, NPO 2
19.50-20.25 uur, NPO 3
Ook op NPO Radio 1 doet de NOS live verslag van de herdenking.
De oorlogswinter van Roermond
Aansluitend aan de nationale herdenking is op NPO 2 de documentaire te zien over de zware winter van 1944/45 in Roermond. De stad lag maandenlang op de frontlinie van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden. In de documentaire vertellen overlevenden hoe ze de ontberingen van bezetting, bombardementen, deportatie, dwangarbeid en evacuatie doorstonden.
20.25-20.55 uur, NPO 2
NOS Voor Joden verboden; 75 jaar na de invoering van de Jodenster
Vanaf de tweede helft van het eerste bezettingsjaar volgen de anti-Joodse maatregelen in Nederland elkaar in hoog tempo op. In 1942 mogen Joodse Nederlanders niet meer voor de overheid werken, niet meer naar de bioscoop, geen lid meer zijn van een sportvereniging en moeten Joodse kinderen naar Joodse scholen. Op 3 mei 1942, dit jaar dus precies 75 jaar geleden, komt daar de invoering van de Jodenster bij.
De NOS staat daarbij stil in een programma vanuit café-restaurant de Ysbreeker in Amsterdam. Herman van der Zandt praat er met Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, en met NIOD-onderzoeker René Kok.
In reportages vertellen overlevenden van de oorlog hoe het was om de Jodenster te moeten dragen en hoe het net van de anti-Joodse maatregelen zich sloot.
De IJsbreker was vóór de oorlog een landelijk bekend biljartcafé en had vooral Joodse gasten. Het bordje 'Verboden voor Joden' op de gevel luidde dan ook het failliet van de IJsbreker in. Slechts een handvol stamgasten overleefde de oorlog.
Presentatie: Herman van der Zandt20.57-21.52 uur, NPO 2
Speciale website
Bekijk hieronder ook de speciale website 'Voor Joden Verboden', waarin we met historische documenten en de verhalen zes getuigen stil staan bij het feit dat 75 jaar geleden de Jodenster werd ingevoerd.
NOS Vuur van de Vrijheid
Middernacht markeert de overgang van herdenken naar vieren. Simone Weimans is in Wageningen om verslag te doen van het ontsteken van het Vuur van de Vrijheid. Honderden lopers zullen er hun fakkels aansteken en die in estafettevorm door het hele land dragen.
Ook wordt geschakeld met de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar in het kader van 'Theater Na De Dam' Bevrijdingsdag wordt ingeluid met muziek en voordrachten van onder anderen Wende Snijders, Adriaan van Dis, Diggie Dex en Gijs Naber.
Presentatie: Simone Weimans
23.40-24.21 uur, NPO 1