Verkiezingsposters in Algerije
NOS NieuwsAangepast

Algerijnse jongeren gaan niet stemmen, maar laten hun stem wel horen

Hey yo, de jeugd haat hun land niet,
Ze haten de mensen, die alleen hun zakken vullen
Zij, die er komen met de connecties en slimme trucjes
Hij kocht een plek en ze gaven hem een positie in de FLN (de Algerijnse regeringspartij)
Gefeliciteerd, God zal het allemaal afmaken

De Algerijnse rapper Lotfi Double Kanon windt er geen doekjes om. In zijn nummer Houkouma, Arabisch voor 'regering', legt hij haarfijn uit waarom de Algerijnse jeugd genoeg heeft van het regime in Algiers.

De Algerijnse jeugd, goed voor meer dan 70 procent van de bevolking, heeft in Algerije weinig perspectief en ontvlucht massaal de uitzichtloosheid. Afgelopen jaar vroegen 10.000 Algerijnen asiel aan in Europa, van wie bijna 1000 in Nederland. Dat is 18 keer zoveel als in 2015, toen maar 55 Algerijnen zich meldden bij de IND.

De cijfers tot en met maart 2017 laten zien dat Algerijnen ook dit jaar wegvluchten. 313 Algerijnen zochten hier asiel, dat is meer dan het aantal Irakezen en Afghanen. De regering, waar Lotfi over rapt, wordt gepersonifieerd door president Abdelaziz Bouteflika. Hij vierde onlangs zijn 80e verjaardag, is ziek en al 30 jaar aan de macht.

Fragmenten van de raps van Lotfi Double Kanon

"De jeugd is door werkloosheid verloren", vervolgt Lotfi Double Kanon. Hij bracht het nummer uit in 2010, toen de opstand in buurland Tunesië uitmondde in de val van de Tunesische dictatuur. Daarna volgde Egypte en Libië.

Maar de Arabische lente sloeg Algerije over, hoewel ook daar onvrijheid en werkloosheid heersten. "Je zag in Algerije hetzelfde als in bijvoorbeeld de golfstaten, dat ze met geld door de olie de onrust konden afkopen. Maar Algerije heeft natuurlijk ook al een opstand gehad in de jaren 90, die uitmondde in een gruwelijke burgeroorlog."

De jeugdwerkloosheid is enorm gestegen. Er is een gebrek aan toekomstperspectief.

Correspondent Sander van Hoorn

Afkopen gaat nu niet meer. Het gaat slecht met de oliebusiness. De olie- en de daar aan gekoppelde gasprijs zijn al jaren laag. En dat heeft gevolgen. "De jeugdwerkloosheid is enorm gestegen", legt correspondent Sander van Hoorn uit. 30 procent van de Algerijnse jongeren heeft geen baan. "Er is een gebrek aan toekomstperspectief."

Erg lage opkomst

Bij de vorige verkiezingen stemde slechts 40 procent van de Algerijnen en de verwachting is dat dat nu nog minder wordt. Vooral jongeren zullen massaal thuisblijven. "Er is totaal geen vertrouwen in het systeem, de Algerijnse jeugd ziet steeds minder zijn toekomst in Algerije", zegt Van Hoorn.

Jongeren stemmen niet in Algerije

Stemmen doet de jeugd dus niet. Maar hun stem laten ze wel horen. Sinds de jaren 90 is protest-rap populair in Algerije. Zowel Lotfi Double Kanon als het hiphopcollectief MBS (Le Micro Brise Le Silence) begon in die tijd met kritische teksten. Ze houden dat tot vandaag de dag vol.

Anno 2017 zijn dit soort geluiden ook te vinden op nieuwe media als Facebook en Youtube. Zo werd een kritische Youtube-video van de cabaratier Chemseddine Lamrani direct na verschijning trending in Algerije. In het filmpje legt de cabaretier middels een aantal sketches uit waarom hij de verkiezingen boycot.

Die verkiezingen stellen eigenlijk niks voor. Als er een uitslag komt die ze niet bevalt, slaan ze dat keihard neer.

Sander van Hoorn

Van Hoorn: "Die verkiezingen stellen eigenlijk niks voor. Alle beslissingen worden genomen door een militair inlichtingenapparaat. En als er een uitslag komt, die ze niet aanstaat, slaan ze dat keihard neer, zoals we in de jaren 90 bij de FIS hebben gezien."

Er zijn zo'n 28 miljoen Algerijnen, die nooit de periode voor Bouteflika gekend hebben, die de toekomst zijn, maar naar eigen zeggen niks kunnen veranderen aan de situatie. En dat verklaart misschien wel waarom de migratiecijfers blijven stijgen. Want, "de Algerijnse jeugd houdt van Rome."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl