NOS Nieuws

Meer dan duizend fouten in administratie kamp Westerbork

Onderzoekers van herinneringscentrum Westerbork hebben ruim duizend fouten gevonden in de administratie van gedeporteerde Joden en andere slachtoffers van de nazi's. In 2005 kwamen onjuistheden aan het licht toen in het centrum voor het eerst de namen van alle 102.000 mensen werden voorgelezen die in concentratie- en vernietigingskampen zijn omgekomen.

Later bleek pas echt hoeveel fouten en onduidelijkheden er waren, toen de administratie van het voormalige kamp werd gedigitaliseerd, zo bevestigt Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum, berichtgeving in de Volkskrant hierover.

Medewerkers van Westerbork ontdekten dat mensen als overleden of vermist te boek stonden die na de oorlog uit de kampen zijn teruggekeerd. Westerbork was een doorgangskamp, waarvandaan tussen 1942 en 1944 Joden naar concentratiekampen in Oost-Europa werden gestuurd. Vanuit het kamp vertrokken 93 treinen met in totaal 107.000 mensen. Van hen keerden slechts 5000 terug na de oorlog.

Databank

Personen die volgens de administratie overleden waren, bleken nooit officieel dood te zijn verklaard. En doordat mensen onder een verkeerde naam op de transportlijst stonden, bleven ze altijd als 'vermist' te boek staan, terwijl ze in werkelijkheid waren overleden of juist teruggekeerd uit de kampen.

Met behulp van data van onder meer het Joods Historisch Museum, het Joods Digitaal Monument en het Rode Kruis slaagden de onderzoekers erin al ruim duizend fouten te herstellen en ontbrekende gegevens aan te vullen. "Het gaat langzaam", zegt Mulder, "want vaak is het zoeken naar een naald in een hooiberg".

Er zijn nog zo'n 600 personen in de kampadministratie waar de onderzoekers meer over te weten willen komen. Maar Mulder heeft zich er al bij neergelegd dat er nooit volledige duidelijkheid zal komen over het lot van de nazislachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl