Kringloopwinkels meestal blij met restanten oranjemarkt
De bijna 200 kringloopwinkels in Nederland hebben het druk; vooral in plaatsen waar op Koningsdag een oranjemarkt was. De dag na het feest brachten veel particulieren hun onverkochte spulletjes niet alleen naar de vuilstort, maar ook naar de kringloopwinkel.
"Na Koningsdag zien we inderdaad een verhoogde activiteit", zegt directeur Leonie Reinders van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). "Veel mensen hebben voor de vrijmarkt hun zolder opgeruimd. En ja, als ze dan spullen niet verkopen, hebben ze geen zin om die weer mee naar huis te nemen. Daar profiteren wij dan van."
Containers
Op sommige vrijmarkten staan containers van de gemeente waar mensen hun overtollige handelswaar in kunnen dumpen. "In Nijmegen hebben we dat niet, en dus komen particulieren de volgende dag hier het nodige brengen", aldus Damiën Geertsen van de plaatselijke kringloopwinkel.
Een smerige bank, een kapotte televisie, daar hebben wij ook niets aan.
Hij zegt wel last te hebben van mensen die niet tot de volgende dag kunnen wachten en 's avonds laat - net na de oranjemarkt - of zelfs 's nachts spullen voor de deur achterlaten.
"Daar zijn we niet echt blij mee. Vanochtend vond ik dozen met boeken en een oude koelkast. Het is misschien goed bedoeld, maar spullen kunnen nat regenen, of kapot worden gemaakt. Wij nemen die goederen liever zelf in ontvangst. Dan kunnen we ook direct kijken of ze nog echt bruikbaar zijn."
Kattenpis
Geertsen verbaast zich over de rotzooi die hij soms ziet: "Een smerige bank, een kapotte televisie, daar hebben wij ook niets aan. Niemand wil dat kopen." Zo'n 20 procent gaat direct naar de stort.
ING
ING doet regelmatig onderzoek naar het fenomeen vrijmarkt. Particulieren denken vooraf zo'n 90 euro om te zetten.
"Belangrijk voor de omzet is vooral het weer. Donderdag was het niet zo denderend, dan vallen de verkopen waarschijnlijk tegen", zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau.