Druk op VVD-voorzitter Keizer neemt toe
De druk op VVD-partijvoorzitter Henry Keizer vanuit de achterban neemt toe. Voor veel leden en partijfunctionarissen van de VVD duurt de onduidelijkheid over de integriteit van Keizer te lang.
De voorzitter is al sinds zaterdag negatief in het nieuws na een publicatie van Follow the Money over hoe hij voor weinig geld een winstgevende uitvaartorganisatie heeft gekocht.
Achter de schermen spreken verschillende VVD'ers zich negatief uit over de manier waarop Keizer omgaat met de negatieve publiciteit. Een aantal vraagt zich af of een toelichting van Keizer het beeld nog wel kan kantelen. Ook al gaat het om een zakelijke transactie, jaren geleden, van Keizer als privépersoon.
Absolute openheid
Bert Homan, die in 2014 als tegenkandidaat van Keizer voor het partijvoorzitterschap een kwart van de stemmen kreeg, roept Keizer op zo snel mogelijk "absolute openheid" te geven over de kwestie. "Dit mag de formatie van een nieuw kabinet niet belasten", zegt hij.
Homan is niet te spreken over Keizers keuze om aanstaande vrijdag voor een geselecteerde groep journalisten een bijeenkomst te organiseren. Hij wil dat sneller, en voor alle pers. Homan wil dat de integriteitscommissie van de VVD sowieso een onderzoek start.
Politiek verslaggever Wilma Borgman: "Homan geeft hiermee een stem aan een groot deel van de VVD-achterban om de zaak niet langer boven de markt te laten hangen. Hij is alleen de enige die dat hardop zegt."
Oud-VVD-Kamerlid Ton Elias vraagt zich af waarom VVD-leider Rutte niet eerder heeft ingegrepen en niets over de zaak zegt. "Rutte was maandag nog samen met Keizer bij een fondsenwervingsbijeenkomst van Cor van Zadelhoff." Elias, die door ingrijpen van Keizer niet meer verkiesbaar was voor de Tweede Kamer, vindt dat de voorzitter zijn eigen regels moet toepassen en moet terugtreden tot de integriteitscommissie een oordeel heeft geveld.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur (21 maart 2018) geven lokale politici aan last te hebben van de kwestie, nu de integriteit van hun voorzitter - na alle integriteitskwesties die al bij de VVD speelden - ter discussie staat. "Pffff, hier valt als lokale politicus geen integere politiek tegenop te bedrijven...", laat een VVD'er de NOS weten.
"Sinds het rapport over Kamerlid Verheijen, waarvan Keizer als voorzitter de opdrachtgever was, gelden er strenge regels binnen de partij", zegt Borgman. "Die commissie oordeelde dat bij een belangrijke bestuurder ook de schijn van ongewenst handelen een graadmeter is. In die zin wordt het lastig voor Keizer."
Keizer hoopt op 20 mei door de VVD-leden op het voorjaarscongres te worden herbenoemd tot partijvoorzitter. Er zijn geen tegenkandidaten en de inschrijftermijn is gesloten.
Geen oordeel VVD-ministers
VVD-ministers in het kabinet geven geen oordeel, maar verwachten wel dat Keizer vrijdag uitlegt hoe de aankoop van het uitvaartbedrijf is gelopen en waarom het negatieve oordeel over zijn rol onterecht is, zoals Keizer zegt.
"Ik weet er niet het fijne van. Maar bij dit soort zaken is het van belang dat het zo snel mogelijk de wereld uit is", zegt minister Schultz.
Minister Kamp wacht ook af wat Keizer vrijdag zal zeggen. "Het lijkt me goed eerst eens naar de heer Keizer te luisteren voor daar commentaar op te leveren."
Ook de ministers Schippers en Hennis zeggen niet met de kwestie bezig te zijn en de toelichting van Keizer af te wachten.
Keizer verrast
Keizer zegt tegen de NOS dat hij wist dat Follow the Money onderzoek deed naar hem en de overname van het uitvaartbedrijf. Volgens Keizer werd hij pas op vrijdagmiddag geïnformeerd over de publicatie van zaterdag.
"De agressiviteit en de intensiteit van de berichtgeving hebben mij verrast", zegt Keizer. Hij houdt in zijn aanpak van de kwestie naar eigen zeggen ook rekening met de 700 werknemers van het bedrijf. Hij wil daarom "duizend procent" zeker weten dat zijn toelichting van vrijdag klopt.
"Ik ben streng als het gaat om integriteit, en dat zal ik ook voor mezelf zijn", zegt Keizer.