Plastic zak met vruchtwater doet dienst als kunstbaarmoeder
Amerikaanse wetenschappers hopen dat ze over een paar jaar proeven kunnen doen met extreem vroeggeboren kinderen in een kunstbaarmoeder. Ze hebben succesvolle tests gedaan met het laten groeien van een lamsfoetus in een verwarmde plastic zak met vruchtwater.
"Het doel is uiteindelijk om extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode te helpen", zei wetenschapper Alan Flake in een telefonische persconferentie waarover de NRC schrijft.
Flake leidde een onderzoek van het kinderziekenhuis in Philadelphia en schreef daarover een artikel in het vakblad Nature Communications. De onderzoekers lieten onvolgroeide schapenfoetussen in een plastic zak met vruchtwater tot een maand lang verder groeien.
Het hart van de foetus moest wel op eigen kracht bloed van en naar de navelstreng kunnen pompen. Om een bacteriële infectie te voorkomen bleef de plastic zak gesloten, en de longen van de foetus moesten gevuld zijn met vruchtwater.
Volkomen gezond
Die techniek bleek ongekend succesvol, zegt Flake. De organen van het lam, inclusief de longen, groeiden voldoende door om zelfstandig verder te kunnen leven. De meeste 'testlammeren' kregen na de proef een spuitje, waarna ze verder werden onderzocht. "Maar er is er ook één blijven leven. Dat dier staat bij een boer ergens in Pennsylvania in de wei."
Of met de kunstbaarmoeder ook hersenschade kan worden voorkomen, is volgens de onderzoeker nog niet vast te stellen. Hersenschade is een van de grootste risico's bij vroeggeboortes.
In de VS is een vergunning aangevraagd om de techniek, die dient als vervanging van de couveuse en kunstmatige beademing, ook toe te passen bij mensenbaby's. "Als we de groei van vroeggeboren kinderen kunnen rekken tot 28 weken, is het grootste gevaar van voortijdig sterven waarschijnlijk geweken", zegt Flake in de NRC.
Longproblemen
Een baby is met 40 weken voldragen, maar er komen vroeggeboortes voor van 23 weken. Van die groep overleeft maar ongeveer 10 procent en kinderen die het wel halen, hebben vaak hersenschade en levenslang longproblemen.