Een kiosk in Parijs een dag na de eerste ronde van de verkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Paris s'éveille: enthousiasme en chagrijn bij de kiosk

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

  • Noortje Deutekom

    redacteur Buitenland

De eerste klanten van de kiosk aan de Champs-Élysées zijn Front National-stemmers. Nog voor zonsopgang komen ze een verse krant halen. Paris s'éveille - Parijs ontwaakt - en op alle voorpagina's staat natuurlijk de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen: "23,72 voor Emmanuel Macron en 21,91% voor Marine Le Pen", kopt Le Figaro.

Fabrice

Het is een historische uitslag voor de rechts-populistische Marine Le Pen: nog nooit haalde haar partij zoveel stemmen binnen. Toch is Fabrice niet tevreden. Hij komt een stapel kranten halen voor zijn hotelgasten: "Ze is tweede geworden en ze kan nooit winnen. Over twee weken gaan de Fransen opnieuw naar de stembus voor de beslissende ronde. Iedereen is tegen haar en zal haar tegenwerken", zegt Fabrice.

We hebben jaren van stilstand achter de rug.

Fabrice, Le Pen-stemmer

Gisteren hadden de Fransen de kans om het land te veranderen, maar die kans hebben ze niet gepakt, vindt hij. "We hebben jaren van stilstand achter de rug. Het begon met François Mitterrand en het eindigde met François Hollande." Hij vindt Frankrijk veel te vrijgevig en hoopte dat Le Pen zou ingrijpen.

"Ik heb niets tegen buitenlanders. We hebben allemaal twee benen, twee armen en een stel hersens, maar ze hebben het hier te goed. Ze krijgen hier geld, zonder dat ze ervoor werken. Dat geloof je toch niet?"

Parijs ontwaakt: enthousiasme en chagrijn bij de kiosk

Als Fabrice afscheid neemt van kioskhouder Julien en hij teruggaat naar zijn hotelgasten stapt er een nieuwe klant binnen. Het is Thomas. Hij werkt in de financiële wereld, meer wil hij niet kwijt. Hij trekt Le Figaro uit het rek. Ook Thomas stemde Le Pen en ook hij is teleurgesteld. 21,91% is niet genoeg voor hem.

"We zitten straks waarschijnlijk vast aan deze man en daar kan ik niet blij mee zijn. Hij tikt met zijn wijsvinger op de foto van Emmanuel Macron. Ik vertrouw hem niet." Meer tijd om te praten heeft hij niet. "Ik moet over een half uur op vliegveld Charles de Gaulle zijn!" roept hij als hij wegrent.

Robert

Robert Zlotagora is wel in een goed humeur. Hij is vandaag 69 geworden. "Reden om te zoenen dus", roept hij! Hoewel ook zijn kandidaat gisteren verloor, is hij vrolijk. Meneer Zlotagora stemde op de rechtse Fillon, de kandidaat van Les Républicains. "Ik vond dat hij een mooi programma had. Fillon wist hoe hij het land vooruit moest helpen."

Ik vind Macron ook best goed. Hij is jong, dat vind ik leuk.

Fillon-stemmer Robert Zlotagora

Hij wijst naar de overkant van de Champs-Élysées, naar de zee bloemen die er ligt. "Daar werd vorige week een agent doodgeschoten." De lach op het gezicht van meneer Zlotagora verdwijnt. Veiligheid was voor hem een van de belangrijkste redenen om op Fillon te stemmen. "Hij was van plan het stevig aan te pakken."

Maar het land heeft beslist en in de tweede ronde op 7 mei is er geen plek voor Fillon. Meneer Zlotagora kan er wel mee leven. "Ik vind Macron ook best goed. Hij is jong, dat vind ik leuk. Zolang Le Pen maar geen president wordt."

Hij gaat terug naar huis om zijn verjaardag te vieren. Maar niet met champagne. "Nee, daar kan ik niet tegen. Ik neem wel een glaasje water."

De financiële markten reageren opgelucht op de uitslag van de eerste ronde. De CAC40, de belangrijkste index van de beurs van Parijs, staat rond de middag meer dan vier procent hoger, de sterkste stijging in bijna twee jaar.

De Duitse en Nederlandse beursvloeren noteren koersstijgingen van de belangrijkste indices van twee tot drie procent. Voor de AEX is het de sterkste stijging in ruim een half jaar.

De euro stijgt in waarde ten opzichte van de dollar en noteert 1,0868 dollar, een stijging met bijna anderhalve dollarcent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl