Werkgevers niet klaar voor ww-akkoord
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen voorlopig hun handtekening niet zetten onder afspraken met de vakbonden om weer een derde jaar WW in te voeren.
Gisteren gaf minister Asscher het groene licht voor de plannen om de werkloosheiduitkering weer te verlengen en werknemers daarvoor te laten betalen. De bonden willen de wijziging snel invoeren en zeiden te verwachten dat de werkgevers vandaag hun handtekening zouden zetten.
Meer tijd nodig
Maar die zeggen nu meer tijd nodig te hebben om het met de achterban te bespreken. Tegen De Telegraaf zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dat "de uitkomst niemand in werkgeversland blij maakt".
"De uitwerking van het derde WW-jaar zoals dat nu voorligt is duidelijk complex", staat in een verklaring van VNO-NCW en MKB-Nederland. "We willen dit daarom goed met onze leden doorspreken."
"Zowel VNO-NCW als MKB-Nederland zal zo spoedig mogelijk na het mei-reces de kwestie bespreken. Dat extra overleg is ook nodig voor draagvlak. We rekenen daarbij op begrip van de vakbonden zoals we dat andersom ook steeds hebben gehad."
De vakbond FNV is niet te spreken over de vertraging door de werkgevers. "Wij vragen ons af wat de handtekening van de werkgevers onder het sociaal akkoord waard is. Een man, een man, een woord, een woord", aldus een woordvoerder.
Sociaal akkoord
In het sociaal akkoord van 2013 spraken de vakbonden en werkgevers al af te werken aan een verlenging van de WW, nadat het kabinet had besloten die te beperken tot maximaal twee jaar. De werkgevers zeggen wel nog steeds achter dat sociaal akkoord te staan. "Onze inzet is om onze handtekening onder het sociaal akkoord van 2013 gestand te doen."
Asscher is kritisch
Ook minister Asscher is negatief over de houding van de werkgevers. "Ik denk dat werkgevers niet selectief moeten shoppen uit de afspraken die ze maken. Het is ontzettend belangrijk dat je met z'n allen betrouwbaar bent, dat werkgevers niet alleen maar de krenten uit de pap pikken. Maar er zijn altijd fases waarin het minder goed gaat tussen de vakbonden en de werkgevers. Misschien komt er nu zo een fase."