Korfbal heeft misschien het imago een beetje suffe sport te zijn. Maar van dat imago blijft weinig over als je bedenkt dat er vandaag zo'n 10.000 mensen in de Ziggo Dome de wedstrijd om de landstitel bijwoonden tijdens een spectaculaire show.
Vlak voor de start van de wedstrijd wordt traditioneel een lading slingers op het veld geschoten. Met luide muziek wordt het publiek opgewarmd voor de wedstrijd tussen TOP/Quoratio en AKC Blauw-Wit.
De sport heeft minder landelijke bekendheid, maar wordt in een aantal dorpen en steden heel fanatiek beoefend. De Ziggo Dome zit dan ook vooral vol met echte korfballiefhebbers.
"Voor de echte korfbalfan is dit hét evenement", vertelt commentator Krijn Schuitemaker. "Het is een topwedstrijd tussen de twee beste clubs van Nederland, met een grote show er omheen."
Het gejuich en geschreeuw op de tribunes is te vergelijken met een voetbalwedstrijd. Beide groepen fans hebben trommels mee, waarmee de liederen nog eens extra hard door de Ziggo Dome schallen.
Wie vraagt aan de veelal jonge bezoekers waarom korfbal dan toch niet echt als cool wordt gezien, krijgt voornamelijk opgetrokken wenkbrauwen. "Een suf imago?", zegt Lars. "Dan denk ik echt: kom een keer kijken bij de wedstrijd. Dan zie je hoe het echt is. Hoe gezellig het is."
Het is een dynamisch spel, veel fysieker dan iedereen denkt.
"Mensen denken dat het een zachte sport is, maar het gaat er echt wel ruw aan toe", vertelt de 20-jarige Jordi uit Delft. "Op schoolfkorfbal is aangeleerd dat dat niet mag en daardoor krijgen mensen vanuit school een slecht imago mee."
"Het is een dynamisch spel, veel fysieker dan iedereen denkt", vertelt Kim de Jong. "Mensen denken dat je elkaar niet aan mag raken, maar dat mag wel. Voetbal kan verdedigend nog wat van korfbal leren, zeg ik het altijd."
Het zou nog leuker zijn als er meer landen op topniveau komen. Dan worden de toernooien leuker.
Dat korfbal geen populaire sport is in Nederland, ligt volgens Schuitemaker ook aan het feit dat sport nog niet olympisch is en dat er weinig competitie is. "Tijdens EK's en WK's zitten Nederland en België altijd in de finale en wint Nederland altijd. Wat dat betreft zou korfbal nog een stap kunnen maken als er meer landen op topniveau komen, waardoor de toernooien leuker worden."
Nadat de laatste secondes zijn weggetikt, kan TOP/Quoratio zich de nieuwe landskampioen noemen. Niet alleen de spelers juichen, al snel is het veld gevuld met fans vanaf de tribunes.
Gemengd douchen
En die grap over dat gemengd douchen na de wedstrijd? Die vraag krijgen korfballers echt elke week wel een keer. En of het nou waar is? "Ik zeg altijd van wel", zegt Kim lachend. "Dan zeggen de jongens: oh, dan gaan wij ook maar snel komen korfballen. Lekker komen, dan zie je het vanzelf wel."