'Veiligheidsrisico voor Aboutaleb door zwakke ict-beveiliging'
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam loopt al jaren een groot veiligheidsrisico omdat de systemen van de gemeente Rotterdam niet goed beveiligd zijn. Dat staat in een nog niet gepubliceerd rapport van de Rotterdamse Rekenkamer dat in handen is van de Volkskrant.
Kwaadwillenden kunnen relatief eenvoudig de agenda van Aboutaleb inzien, uit zijn naam mails versturen en veiligheidsprotocollen inzien. Dat zou leiden tot "reële risico's op fysieke onveiligheid".
Hackers die in opdracht van de Rekenkamer in de Rotterdamse systemen keken, vonden 700 zwakheden in systemen en computerprogramma's. Ze konden beheerderswachtwoorden achterhalen en zo alle gebruikers bespieden.
De gemeente Rotterdam wil tegenover de NOS niet reageren op de berichtgeving.
Zwaar beveiligd
De gemeente Rotterdam kreeg twee jaar geleden al kritiek op de digitale beveiliging van de burgemeester, toen van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Ook toen werd vastgesteld dat hackers eenvoudig bij de e-mail en de agenda van Aboutaleb konden komen doordat computers en harde schijven niet waren versleuteld en er gebruik werd gemaakt van verouderde software.
Aboutaleb wordt al jaren zwaar beveiligd. Dat is de laatste weken alleen maar toegenomen, sinds de uit de hand gelopen betoging van Turken, bij het consulaat in de stad. Overigens is een deel van de agenda van de burgemeester al wel openbaar, via de agenda van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders.
Ruzie
De Rekenkamer en het Rotterdamse gemeentebestuur ruziën met elkaar over het nog geheime rapport. De Rekenkamer wil dat het rapport openbaar wordt gemaakt en zegt dat er geen gevoeligheden in het rapport zitten. Maar het college wil dat het geheim blijft: details uit het rapport zouden mensen in gevaar kunnen brengen.
Het rapport zou eigenlijk gisteren worden gepubliceerd, maar dat is uitgesteld naar volgende week. Een bedrijfsrechercheur onderzoekt of het stuk gevoelige informatie bevat.
De Rekenkamer voerde het onderzoek uit naar aanleiding van een datalek, waardoor de privégegevens van 15.000 Rotterdammers en 10.000 oud-inwoners op straat kwamen te liggen.