Michael van Praag hoopt zijn bestuurszetel bij de UEFA te kunnen behouden.
NOS VoetbalAangepast

Van Praag strijdt voor herverkiezing in UEFA-bestuur

Weinig supporters zullen het zich realiseren, maar het is vandaag een belangrijke dag voor het Nederlandse voetbal. Waar Oranje al is afgegleden uit de Europese top, kan de KNVB ook op bestuurlijk vlak zijn voorname positie verliezen.

Op het UEFA-congres in Helsinki strijdt Michael van Praag voor zijn herverkiezing in het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond. Met elf anderen aast hij op een van de acht beschikbare plaatsen.

Voor zittende bestuurders is zo'n herverkiezing normaal gesproken een formaliteit. Door Van Praags eerdere nederlaag in de strijd om het UEFA-voorzitterschap zijn de machtsverhoudingen echter verschoven. Het geeft hoop aan minder gevestigde namen uit landen die vinden dat ze ook weleens een plaats in het bestuur verdienen.

"Het is ook heel goed dat er vernieuwing komt," stelde Van Praag woensdagochtend bij aankomst in de congreshal. "Van de acht plekken die er nu zijn gaan alleen David Gill en ik voor een herverkiezing. Het is de vraag of ze op alle acht plaatsen nieuwe mensen neer willen zetten."

UEFA-president Aleksander Ceferin en Michael van Praag tijdens de loting van EURO 2017

Bestuurszetel als handelswaar?

De kandidaten worden namelijk niet alleen beoordeeld op hun cv. Een bestuurszetel geldt ook als handelswaar. Zo zou de Zweedse voetbalbond tijdens een geheim overleg hebben afgedwongen dat Karl-Erik Nilsson een plaats aan de UEFA-bestuurstafel moest krijgen.

De bond schaarde zich in ruil daarvoor als een van de eersten achter Van Praags concurrent Aleksander Ceferin, die de UEFA-voorzittersverkiezing uiteindelijk eenvoudig won. Het Noorse tijdschrift Josimar onthulde de deal, die door de betrokkenen overigens wordt ontkend.

Later vandaag zal blijken of Nilsson inderdaad een van de bestuurszetels in handen krijgt. Ook andere nationale bonden zullen hopen op een beloning voor hun vroege steun aan Ceferin. Zo heeft Van Praag concurrentie uit Italië, Albanië en Turkije; allemaal landen die zich achter de Sloveen opstelden toen hij zijn kandidaatstelling bekendmaakte.

12 kandidaten, 8 plekken

NaamNationale bond Herverkiezing?
Zbigniew BoniekPolen
Kairat BoranbayevKazachstan
John DelaneyIerland
Armand DukaAlbanië
David GillEngelandJa
Reinhard GrindelDuitsland
Elkhan MammadovAzerbeidzjan
Karl-Erik NilssonZweden
Kieran O’ConnorWales
Michele UvaItalië
Michael van PraagNederlandJa
Servet YardımcıTurkije

Officieel heeft UEFA-voorzitter Ceferin geen stem in de verkiezing. Alle 55 nationale bonden binnen de Europese voetbalfederatie mogen een briefje invullen in de Messukeskus-congreshal in Helsinki. De geschiedenis van de internationale voetbalwereld leert dat er vaak gestemd wordt op vrienden van de machthebber.

'We zijn goede vrienden' 

Van Praag heeft weinig vrienden overgehouden aan de mislukte strijd om het voorzitterschap. Al meteen na zijn nederlaag bood hij zijn steun aan winnaar Ceferin aan, maar die hield de boot toen af. Later sprak de UEFA-voorzitter verzoenende woorden bij een bezoek aan Nederland: "Verkiezingen zijn geen oorlog, we zijn goede vrienden."

In Rotterdam werd toen ook aan Ceferin gevraagd of Van Praag er nog een periode aan vast zou kunnen knopen: "Waarom niet? Maar het congres zal daarover beslissen. Ik ben niet degene die bepaalt met wie ik in de toekomst werk." Als het congres om 9.00 uur begonnen is, zal binnen enkele uren duidelijk worden of Van Praag tot dat selecte gezelschap blijft behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl