Zuid-Koreaans rampschip in haven, zoektocht vermisten gaat beginnen
Het wrak van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol is naar een haven in Zuid-Korea gesleept. Na maanden van voorbereiding lukte het vorige week om het schip, dat op een diepte van ruim veertig meter lag, boven water te krijgen. Bij de ramp met de Sewol vielen drie jaar geleden ruim 300 doden.
Met behulp van zeventig grote stalen kabels die om de boeg van het schip waren bevestigd, kon het wrak op een transportschip worden gehesen. Dat is nu aangekomen in de haven van Mokpo.
Trouwring
Familieleden van slachtoffers stonden op de kade te kijken. De Sewol verging op 16 april 2014 toen het schip van het Zuid-Koreaanse vasteland op weg was naar het eiland Jeju. Onder de 304 doden waren veel middelbare scholieren die een schoolreis maakten. De ramp leidde tot veel woede onder Zuid-Koreanen, onder meer omdat er bij de reddingsoperatie van alles misging.
Van negen opvarenden zijn nooit stoffelijke resten gevonden. Nabestaanden hopen dat dat nu alsnog lukt. "Al is het maar een stukje van zijn haar, of zijn trouwring", zei Yoo Baek-hyeong tegen Associated Press. Ze verloor bij de ramp haar man en was een van degenen die zag hoe de Sewol de haven Mokpo werd binnengesleept.
Het gaat nog wel een tijd duren voordat slachtoffers die zich nog in het schip bevinden, kunnen worden geborgen. Alleen al het losmaken van de Sewol van het transportschip is een klus van dagen. Het is daarop vast gelast om het tijdens de reis stabiel te houden. Daarna gaat het wrak naar een droogdok. Het wordt daar schoongemaakt en ook moet worden vastgesteld wat de veiligste manier is om het te doorzoeken.
Zuid-Koreaanse regeringsfunctionarissen hebben voorgesteld het gedeelte van het schip met de hutten voor de passagiers los te knippen en rechtop te zetten. Dat zou makkelijker zoeken zijn en ook veiliger. Familieleden zijn bang dat die methode stoffelijke resten kan beschadigen.
Levenslang
Behalve de zoektocht naar slachtoffers hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over de oorzaak van de ramp. Het vergaan van de Sewol wordt geweten aan overbelading en het niet naleven van de procedures. De kapitein van de Sewol is twee jaar geleden veroordeeld tot levenslang. Hij verliet zelf het schip terwijl hij de passagiers opdracht gaf in hun hut te blijven.
Bekijk hier in een animatiefilmpje hoe de Sewol boven water werd gehaald: