Studenten in de collegebanken
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal buitenlandse studenten in Nederland

Er studeren dit academisch jaar 112.000 internationale studenten op Nederlandse universiteiten en hogescholen. Dat waren er nog nooit zo veel. Ten opzichte van 2015/2016 is het aantal buitenlandse studenten met ruim 8500 gestegen.

"Het is een langjarige trend dat Nederland meer buitenlandse studenten krijgt, maar dit jaar gaat het extra hard", zegt onderzoeker Daan Huberts van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Ruim 81.000 van de 112.000 volgen een volledige bachelor- of masterstudie. De rest komt voor een kortere periode, bijvoorbeeld voor een uitwisseling.

Nederlandse universiteiten in trek bij buitenlandse studenten

"We trekken veel studenten omdat het onderwijs goed is, het hbo goed aansluit op werk en universitair onderwijs goed aansluit op onderzoek. Ook hebben we vergeleken met andere landen veel Engelstalig onderwijs. En een studie hier is relatief betaalbaar, vergeleken met landen als de VS, Canada en Australië."

Vooral uit Zuid- en Oost-Europa en landen met opkomende economieën als India en Indonesië komen er veel studenten naar Nederland. Zo'n driekwart komt uit EU-landen, de rest uit de rest van de wereld. Nog altijd is het grootste herkomstland Duitsland, maar het belang van Duitsland neemt wel geleidelijk af.

Top tien herkomstlanden van internationale bachelor- en masterstudenten

PositieHerkomstlandAantal
1.Duitsland22.189
2.China4.347
3.Italië 3.347
4.België2.976
5.Verenigd Koninkrijk2.778
6.Griekenland2.370
7.Bulgarije2.281
8.Spanje2.023
9.Frankrijk1.937
10.Roemenië1.842

'Waardevolle bijdrage'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij met de vele internationale studenten. "Verschillende sectoren zitten te springen om talent, zoals bijvoorbeeld de bètatechniek. We moeten als land ons best doen om buitenlandse studenten aan te trekken en te behouden. Het is fijn als ze hier na hun studie blijven, zo leveren ze een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse economie."

Geschat wordt dat 38 procent van de internationale studenten die hier een diploma halen na vijf jaar nog steeds in Nederland woont. Na tien jaar is dat zo'n 30 procent. En een geschatte 25 procent blijft hier de rest van zijn of haar leven. Volgens Nuffic draagt de brain gain van buitenlandse studenten jaarlijks zo'n anderhalf miljard euro bij aan de Nederlandse economie.

Studenten kosten natuurlijk ook geld. Universiteiten krijgen voor alle studenten in Nederland nu een gemiddelde rijksbijdrage van 14.300 euro. Geld voor onderzoek is daarbij inbegrepen. Dat bedrag is de afgelopen jaren wel gedaald. In 2000 was het nog 19.500 euro per student.

Naast die rijksbijdrage krijgen universiteiten ook collegegeld van de student. Studenten uit Nederland en de EU betalen jaarlijks zo'n 2000 euro. Studenten van buiten de EU betalen veel meer; die bijdrage heet instellingscollegegeld. De hoogte van het bedrag varieert per opleiding en ligt meestal tussen de 6.000 en 20.000 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl