Meldt zich nog een concurrent voor Kamervoorzitter Arib?
Vandaag begint officieel de sollicitatieprocedure voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Vanaf 10.00 uur tot morgenochtend 10.00 uur kunnen belangstellenden hun ambitie kenbaar maken voor de functie die nu wordt vervuld door de PvdA'er Khadija Arib. En de vraag is: komen er nog sollicitatiebrieven binnen van concurrenten?
Tot nu toe is Arib de enige kandidaat. Zij zit er iets langer dan een jaar en wil graag doorgaan. Probleem alleen is dat haar partij bij de verkiezingen is gedecimeerd tot negen zetels.
Zelden
De kandidaat-voorzitter werd vroeger doorgaans geleverd door de grootste fractie. Sinds 1998 is daar met een open verkiezing - inclusief profielschets en presentatie in de Tweede Kamer - verandering in gekomen. Een Kamervoorzitter uit zo'n kleine fractie komt zelden voor. Alleen in 1918 was de partij van Kamervoorzitter Dirk Fock nog kleiner. Zijn liberale partij had zes van de honderd zetels in het parlement.
De meeste partijen willen Arib niet wegsturen, blijkt uit een rondgang. Ze doet het goed, weet de rust in de soms verhitte debatten te bewaren en geniet ook aanzien in het buitenland. Een Kamervoorzitter van Marokkaanse afkomst is uniek en Arib heeft in korte tijd goede diplomatieke contacten opgebouwd.
Sneu
Ook heeft Arib het aanzien van de functie hersteld. Haar voorganger, VVD'er Van Miltenburg, had geen gezag, lag geregeld onder vuur en stapte voortijdig op. En last but not least: de meest politieke partijen vinden het sneu om de functie af te pakken van de zwaar getroffen PvdA.
Vinger
NOS-verslaggever Joost Vullings weet niet of Arib de enige kandidaat blijft. "Maar je weet het nooit, want het kan op persoonlijke titel", zei Vullings vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.
De voorzitter van de Eerste Kamer is een VVD'er en bij het CDA en D66 heeft ook niemand zijn vinger opgestoken. Voor kleinere fracties is het lastig. "Je bent daardoor een Kamerlid kwijt, want als voorzitter kun je er echt niets anders naast doen."
Als Arib de enige kandidaat blijft, is dat een unicum in de recente parlementaire geschiedenis. Haar directe voorgangers, Van Miltenburg (VVD), Verbeet (PvdA), Weisglas (VVD), Van Nieuwenhoven (PvdA) en Bukman (CDA), hadden bij de verkiezing een concurrent.
Op Arib kwam bij haar aantreden veel kritiek van de PVV vanwege haar Marokkaanse afkomst en dubbele nationaliteit, maar die kritiek is de laatste tijd verstomd.
Groot draagvlak
Wat een Kamervoorzitter moet kunnen, kan worden opgemaakt uit de profielschets. Zo moet de voorzitter onder meer beschikken over een groot draagvlak, sociale en contactuele vaardigheden, managementcapaciteiten, inzicht in de staatsrechtelijke verhoudingen en nog tal van eigenschappen.
De stemming over de nieuwe voorzitter is woensdag 29 maart vanaf 10.15 uur in de plenaire zaal en is te volgen op NPO Politiek.