'Goksyndicaat chanteert oud-topvoetballer Patrick Kluivert'
Voormalig topvoetballer Patrick Kluivert wordt al enkele jaren gechanteerd door een goksyndicaat, schrijft de Volkskrant. Kluivert zou in 2011 en 2012 een schuld hebben opgebouwd bij het syndicaat van ruim een miljoen euro, door wekelijks in te zetten op voetbalwedstrijden.
De Volkskrant baseert zich op vertrouwelijke justitiële documenten en eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat Kluivert in 2011 en 2012, toen hij trainer was van de beloften van FC Twente, onder meer heeft gegokt op wedstrijden van het eerste elftal. In totaal ging hij in acht maanden tijd bijna 1100 weddenschappen aan, voor 2,4 miljoen euro. Hij verloor tonnen. Met gokjes op duels van FC Twente maakte Kluivert wel winst: ruim 15.000 euro.
Het wedden op wedstrijden van de eigen club was toen niet expliciet verboden, maar inmiddels wel, aldus de Volkskrant. Er zijn geen aanwijzingen dat Kluivert betrokken is bij matchfixing.
Geluidsopname
Kluivert heeft een deel van zijn schulden inmiddels afgelost, maar er zou vorig jaar nog ruim 7 ton openstaan, schrijft de krant. Doordat een deel van dat bedrag als incasso-opdracht is verhandeld in de onderwereld, zou het voor Kluivert onduidelijk zijn bij welke criminelen hij nog een schuld heeft staan.
Het syndicaat heeft Kluivert de afgelopen jaren onder druk gezet om zijn schulden af te betalen. Zo zou Kluivert zijn gechanteerd met een geluidsopname waarin hij over zijn schulden praat. Het syndicaat dreigde die opname openbaar te maken. Ook werd Kluiverts vrouw in de zaak betrokken. Zij wist daarvoor van niets.
Hij is uitsluitend slachtoffer in deze zaak.
Kluivert zegt tegen de Volkskrant dat hij met de situatie in zijn maag zit en niet 'on the record' wil reageren. Zijn advocaat Gerard Spong benadrukt dat Kluivert geen verdachte is. "Hij is uitsluitend slachtoffer in deze zaak", laat Spong weten.
'Verborgen probleem'
Volkskrant-journalist Willem Feenstra, een van de auteurs van het artikel, zegt dat Kluivert de schuld niet zomaar kan terugbetalen. Dat blijkt volgens hem uit stukken van justitie. "Je zou zeggen dat iemand die heeft gespeeld bij FC Barcelona en nu directeur is bij Paris Saint-Germain, dat zo even neerlegt. Maar dat is gewoon niet zo", aldus Feenstra. "Dit soort jongens meet zich een uitgavenpatroon aan dat past bij de carrière. Maar als die voorbij is en je hebt een paar minder vette jaren, is dat geld snel weg. Als je ook voor miljoenen gokt, wordt dat versterkt."
Volgens Feenstra is gokken sowieso een verborgen probleem bij sporters, vooral als ze nog actief zijn. "Je moet zuinig zijn op je lijf. Je kunt niet uitgaan en geen alcohol gebruiken, waar andere jongens soms mee experimenteren. Dan is gokken een alternatief." Kluivert was al gestopt met voetballen toen hij door het syndicaat werd benaderd, maar had wel de naam verslavingsgevoelig te zijn.