Afscheid Kamerleden 'met enige weemoed'
"Ga er maar eens rustig voor zitten", zei Kamervoorzitter Arib aan het begin van de laatste vergadering van de huidige Tweede Kamer. "Het wordt een hele zit." Wat volgde was het afscheid van 71 Kamerleden. Ze komen na de verkiezingen niet terug in het parlement.
U heeft als arts een paar flauwvallende collega's weten op te vangen.
Op volgorde van anciënniteit, de langst zittende Kamerleden het laatst, werden ze uitgezwaaid. Arib had voor iedereen een persoonlijk woord. Over het werk dat ze deden op het Binnenhof, maar ook persoonlijke anekdotes kwamen aan bod.
Op sommige mensen komt u wel eens woest over. U bent wel eens in het Kamergebouw door de marechaussee aangehouden.
Zeker niet voor alle 71 is het vertrek een eigen keuze. Sommigen werden door hun partij niet meer op de lijst gezet, anderen moeten naar een nieuwe baan uitkijken omdat ze bij de verkiezingen vorige week niet herkozen zijn.
Bloemetjes, blokjes, hel blauw of groen. U heeft een indrukwekkende garderobe.
Het was volgens Kamervoorzitter Arib dan ook een beladen afscheid, met enige weemoed. Zo vertrekt het grootste deel van de PvdA-fractie (van 38 naar 9 zetels) noodgedwongen. Er werd gelachen, maar ook gehuild.
U bent het enige Kamerlid met een tatoeage van een koikarper op zijn bovenarm.
Voor twaalf Kamerleden was er een koninklijke onderscheiding. Die wordt toegekend aan iedereen die minstens tien jaar volksvertegenwoordiger is geweest en minstens twee keer is herkozen. Maar niet alle Kamerleden stellen prijs op een lintje.
Betty de Boer (VVD), Lea Bouwmeester (PvdA), Brigitte van der Burg (VVD), Yasemin Cegerek (PvdA), Angelien Eijsink (PvdA), Lutz Jacobi (PvdA), Anouchka van Miltenburg (VVD), Daniël van der Ree (VVD), Karin Straus (VVD), Grace Tanamal (PvdA), Roos Vermeij (PvdA) en Agnes Wolbert (PvdA) werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
U heeft gestreden voor de terugkeer van tonic in de Tweede Kamer. En als dat niet kon bitter lemon.
Het allerlaatste woord in deze Tweede Kamer was voor de vertrekkende nestor Harry van Bommel. Hij heeft 18 jaar voor de SP in de Kamer gezeten. Hij weigerde een onderscheiding, maar moest toegeven dat het wel mooi staat. "Vooral in overlijdensadvertenties."
In zijn afscheidswoord was Van Bommel serieus en schertsend. Hij wees hij op het gebrek aan ervaring in de Kamer, nu de gemiddelde tijd dat Kamerleden blijven minder dan zes jaar is.
"Ooit was het Kamerlidmaatschap een bekroning. Nu lijkt het soms een opstapje naar een mooie baan. Daar zou ik persoonlijk trouwens niets op tegen hebben."