Lease jij je bed? Je bent lang niet meer de enige
Merel Stikkelorum
Economieverslaggever
Merel Stikkelorum
Economieverslaggever
Een auto of fiets leasen is al de normaalste zaak van de wereld. Als het aan grote Nederlandse beddenfabrikanten ligt, wordt ook het leasen van bedden 'mainstream.'
Betalen voor het gebruik zonder iets werkelijk te bezitten, wordt steeds populairder. Het leasen van auto's en fietsen is al heel normaal. Je betaalt een vast bedrag per maand en kan ermee rondrijden zonder gedoe met reparaties en onderhoud.
Steeds meer bedrijven springen daarop in. Zelfs bij producten die minder voor de hand liggen, zoals een maatpak of spijkerbroek. En nu staan ook grote Nederlandse beddenfabrikanten Auping en Beter Bed klaar om de service aan te bieden, in navolging van de kleine pionier Bedgarant, een start-up van moederbedrijf VentureBuilders.
Dat bedrijf had anderhalf jaar geleden de primeur. Aanvankelijk verkocht het alleen bedden via internet. "We merkten dat er een flinke vraag was onder particulieren naar duurdere bedden. Tegelijkertijd hadden veel mensen moeite om in één keer een groot bedrag te betalen", zegt directeur Paul Montagne. Zo kwamen ze op het idee om de bedden te gaan leasen, in samenwerking met leasebedrijf Elbuco. "Klanten betalen dan een relatief klein bedrag per maand in plaats van in één keer een hoge prijs. Daarbij worden ze compleet ontzorgd. We installeren de bedden en als er iets mis is, dan repareren we dat."
Klanten krijgen altijd een nieuw bed. Daarom kan leasen alleen voor de langere termijn. Een contract heeft een looptijd van vijf of zeven jaar. Daarna kunnen mensen kiezen of ze een nieuw bed willen. De kosten liggen zo'n 15 procent hoger dan wanneer de klant een zelfde bed zou kopen.
Bij het leasen komen ze altijd langs om bijvoorbeeld de elektrische motor te maken als ie kapot is.
Dennis Hagestein uit Papendrecht is erbij als zijn geleaste elektrisch verstelbare boxspring geïnstalleerd wordt. Hij heeft bewust gekozen voor het duurdere leasen in plaats van kopen. "Als je een bed koopt, krijg je maar twee jaar garantie. Bij het leasen komen ze altijd langs om bijvoorbeeld de elektrische motor te maken als ie kapot is."
Directeur Montagne van VentureBuilders is tevreden over hoe de zaken nu gaan, maar erkent dat het leasen van bedden nog geen grote business is. "We hebben inmiddels 1800 klanten. Het concept wordt steeds bekender. We krijgen nu zo'n 100 aanvragen per maand."
Montagne ziet het niet als een bedreiging dat de grote beddenfabrikanten Auping en Beter Bed zich ook op het leasen gaan storten. "Dan krijgt het alleen maar meer bekendheid." Zelf overweegt hij uit te breiden naar België.
Beddenfabrikant Beter Bed, met een omzet van ruim 400 miljoen euro, ziet het als een "interessante business opportunity", laat topman Ton Anbeek desgevraagd weten. Bij leasen betaalt een klant per saldo meer dan bij het kopen van een bed. Beter Bed overweegt niet alleen het leasen aan particulieren, maar ook aan bedrijven. Pas na 2017 wil Beter Bed hier eventueel mee de boer op gaan.
Auping, goed voor een omzet van ruim 70 miljoen euro, wil dit jaar al beginnen met het aanbieden van lease aan zowel particulieren als bedrijven. Het Deventer bedrijf onderhandelt hierover met vakantieparkenbedrijf Landall Greenparks. Net als Beter Bed denkt Auping dat er zeker een markt voor is. "Je hebt als consument altijd een up-to-dateproduct en ontzorgt de klant ook", zegt een woordvoerder.
Hergebruikt
Auping presenteert de stap naar leasen vooral als onderdeel van de strategie van de nieuwe topman Aart Roos om duurzamer te werken. Per 2020 wil het bedrijf alleen nog volledig recyclebare producten maken. "Het past in onze visie van een circulaire kringloop", licht een woordvoerder toe. "We willen dat er zo min mogelijk materialen weggegooid hoeven te worden."
Bij leasen heeft het bedrijf hier meer controle over omdat bed en matras eigendom blijven van Auping. Ze belanden dus niet bij het grof vuil als ze vervangen moeten worden, maar kunnen door Auping weer hergebruikt worden. Wel erkent het bedrijf dat leasen per saldo ook meer omzet oplevert dan een pure verkoop van bedden.