De politie doet een inval in het clubhuis van de Hells Angels in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

'Criminele motorbendes vaker te zien in lokale horeca'

Criminele motorbendes begeven zich steeds vaker in lokale horecagelegenheden. Dat is het gevolg van de sluiting van een groot aantal clubhuizen, meldt het AD.

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle zegt dat er geen exacte cijfers zijn, maar dat er voor het eerst sprake is van een landelijke toename. Meijer is voorzitter van de landelijke strategische overleggroep, die met gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, FIOD en Belastingdienst motorbendes aanpakt.

In de afgelopen jaren zijn clubhuizen van motorbendes als de Hells Angels, Satudarah en No Surrender gesloten, waardoor de leden op zoek gaan naar andere plaatsen om bijeenkomsten te houden. "We zien dat chapters meer fluïde opereren", zegt Meijer in het AD. "Ze zijn op zoek naar een tijdelijke locatie en komen dan uit bij horecagelegenheden."

Groepsvorming

Om te voorkomen dat motorbendes horecagelegenheden als clubhuizen gebruiken, zoeken gemeenten naar manieren om hen te weren. Burgemeester Schouten van Oldenzaal ​waarschuwde lokale horecaondernemers vorige maand al voor de komst van motorbendes. Hij gaf hen tips om huisregels op te stellen, zoals bijvoorbeeld het niet tolereren van groepsvorming of wapens en drugs.

In Den Bosch is in de horecaverordening opgenomen dat motorbendes geen bijeenkomsten mogen houden in cafés. In Tilburg is het in het centrum verboden om in groepskleding een horecagelegenheid te betreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl