Enorm faraobeeld gevonden in Caïro
In Caïro hebben archeologen een enorm beeld gevonden uit de Egyptische oudheid. Hoewel een naam ontbreekt op het werk, gaat het waarschijnlijk om een 3000 jaar oud beeld van farao Ramses II.
Duitse en Egyptische archeologen hebben tot nu toe een hoofd en een torso teruggevonden. De bovenarm is een halve meter dik en een oor meet ruim 30 centimeter. Op basis daarvan kan worden aangenomen dat het beeld 8 meter hoog was.
Het beeld van kwartsiet werd gevonden op de plek waar vroeger de heilige stad Heliopolis lag. De vinders denken dat het gaat om een beeld van Ramses II omdat hij de tempel bouwde waar het beeld werd ontdekt. Bovendien heeft het kunstwerk een karakteristieke 'faraobaard'.
Ramses II was een van de belangrijkste farao's. In de 66 jaar dat hij op de troon zat, wist hij zijn land flink uit te breiden met veldtochten in Afrika en het Midden-Oosten.
Ten tijde van de Grieks-Romeinse overheersing van Egypte werden veel beeldhouwwerken van Heliopolis geplunderd. Beroemde obelisken uit de stad zijn nog te vinden in het Vaticaan, Parijs en New York. Stenen van de stad werden later gebruikt om het oude centrum van Caïro te bouwen.
De archeologen hopen nog meer onderdelen van het beeld terug te vinden. Als dat lukt, is het de bedoeling het beeld op te stellen bij de ingang van het nieuwe Grand Egyptian Museum dat volgend jaar opengaat.