liveblog
NOS NieuwsAangepast

De Oscars van minuut tot minuut

liveblog gesloten

Einde blog

De uitzending is afgelopen, maar er zal nog lang worden doorgepraat over deze editie van de Oscars. Met deze chaos sluiten wij het liveblog.

La La Land, oh nee Moonlight

Verwarring alom: Moonlight heeft gewonnen! Warren Beatty en Faye Dunaway kondigen aan dat La La Land heeft gewonnen, maar kort daarna blijkt het anders te zitten. Moonlight blijkt de ware winnaar.

Warren Beatty kreeg een envelop met het verkeerde kaartje. Terwijl de producers van La La Land al hun speech staan te houden, wordt geroepen dat het toch Moonlicht was. "Ik maak geen grap."

Beste Actrice

Emma Stone wint voor La La Land, zoals iedereen eigenlijk al had verwacht. "Ik besef dat zo'n moment een samenloop is van geluk en kansen. Dank je Damien Chazelle voor deze kans, die zich eens in een leven voordoet."

Stone is bang dat ze mensen vergeet in haar dankwoord, dus belooft ze: "Ik ga jullie allemaal een voor een opzoeken. Al mijn vrienden ga ik doodknuffelen, zodra ik weer gevoel heb in mijn lichaam."

"Ik moet nog groeien, leren", erkent de 28-jarige actrice. "Dit mannetje is het symbool om door te gaan met die reis."

  • Reuters
    Leonardo DiCaprio geeft Stone haar Oscar
  • AFP
    Emma Stone

Beste Acteur

De vrouwelijke winnaar van vorig jaar, Brie Larson, mag deze prijs weggeven. Drie acteurs werden gezien als de belangrijkste kanshebbers: Denzel Washington, Ryan Goslin en Casey Affleck. Die laatste gaat met het gouden beeldje naar huis.

"Een van de eerste mensen die me leerden acteren van Denzel Washington en die heb ik vandaag voor het eerst ontmoet", zegt een beduusde Affleck (broer van).

"Had ik maar iets betekenisvoller te zeggen", verzucht hij. "Ik ben trots dat ik tot deze gemeenschap behoor. Ik sta versteld dat ik erbij mag horen. Dat bekent een hoop."

  • AFP
    Casey Affleck
  • AFP
    Ben Affleck feliciteert zijn broertje Casey

Regie

Kon Damien Chazelle (La La Land) Beste Regie ontgaan? Een film over Hollywood en een sterk staaltje regie met een choreografie op een afgesloten snelweg in één take of een luchtdans door de ruimte. En hij is toch is hij met zijn 32 jaar de jongste winnaar in deze categorie ooit.

"Ik sta versteld dat ik met jullie genomineerd ben", zegt hij over de andere regisseurs. "Bedankt voor jullie inspiratie."

Ook bedankt hij zijn partner. "Deze film gaat over liefde en ik werd verliefd tijdens het maken ervan. Bedankt dat je dit met me wilde delen."

Script

Tot zijn zichtbare plezier mag Matt Damon (producer) Beste Originele Script uitreiken aan de schrijver-regisseur Kenneth Lonergan van Manchester by the Sea. Hij bedankt een serie mensen achter de schermen en "Casey Affleck, Casey Affleck, Casey Affleck", drie keer om zijn dank te uiten.

La La Land grijpt hiermee weer naast een prijs. Een recordaantal Oscars zit er dus niet in.

Moonlight wint daarna Beste Aangepaste Script. "Voor iedereen die geen spiegel kan vinden, die zijn verhaal niet verteld ziet, the academy has your back", zegt regisseur Barry Jenkins. "We laten je niet alleen."

In Memoriam

Jennifer Aniston krijgt het even te kwaad als ze het In Memoriam aankondigt, inclusief de net overleden Bill Paxton. Paxton ontbreekt in de montage, maar er is wel aandacht voor bijvoorbeeld Gene Wilder, Prince, John Hurt en Carrie Fisher, die het blokje afsluit met het citaat "May the force be with you".

Muziek

Deze moest La La Land toch wel winnen: Beste Muziek. "Ik ben zo blij dat ik jou heb leren kennen", zegt Justin Hurwitz tegen regisseur Chazelle. Ook bedankt hij zijn muzikanten: "Ik schrijf slechts noten op, zij maken het prachtig".

Kort erna kan Hurwitz nog een nominatie verzilveren: City of Stars uit La La Land. Hij was voor dezelfde film ook genomineerd met het nummer Audition. La La Land heeft er nu vier. Een van zijn mede-winnaars bedankt zijn moeder. "Van haar mocht ik van voetbal af om mee te doen aan een musical. Dit is voor alle kinderen who sing in the rain."

Weer eentje voor La La Land

Nummer twee voor La La Land, dit keer voor Cinematografie. "Deze film is gemaakt met liefde en passie", zegt cameraman Linus Sandgren. Hij noemt Damien Chazelle een "poëtisch genie".

Als de Zweed het podium afloopt, roept Kimmel hem na: "Gecondoleerd met wat er is gebeurd in Zweden vorige week. Hopelijk zijn je vrienden in orde."

Kort

The White Helmets wint Beste Korte Documentaire ("grote films in een kleine verpakkingen"), aldus de presentator. De film over de hulpverleners in Syrië werd vooraf al gezien als een grote kanshebber.

De leider van de White Helmets kon niet aanwezig zijn, maar heeft een korte boodschap meegegeven aan de filmmakers. "Ik ben zo dankbaar dat deze film ons werk voor het voetlicht heeft gebracht. Een vers uit de Koran inspireert ons: 'wie één leven redt, redt de mensheid'. Wij hebben 82.000 burgerlevens gered. Ik nodig iedereen uit te helpen het bloedvergieten te stoppen, in Syrië en wereldwijd."

Daarna wint Sing Korte Speelfilm.

Kimmel zegt daarna dat de show al twee uur bezig is maar Donald Trump nog niet een keer erover heeft getwitterd. "U Up?", twittert hij live naar de president.

Effecten

Felicity Jones en Riz Ahmed, sterren uit Rogue One, reiken de prijs uit voor Visuele Effecten aan The Jungle Book. "Hier krijg ik nooit genoeg van", zegt Robert Legato, die de prijs twee keer eerder won.

Seth Rogen en Michael J. Fox komen in de Delorean uit Back to the Future het podium op. Rogen grapt dat hij hiermee een groot deel van zijn bucketlist kan schrappen. Ze reiken samen de prijs voor Montage uit aan Hacksaw Ridge (opnieuw grijpt de film een prijs ten kost van La La Land).

Eerste prijs voor La La Land

Mahershala Ali moet zijn Oscar even afstaan

Art Direction is de eerste prijs die naar La La Land gaat.

Daarna komt een groep toeristen de zaal binnenlopen. Ongemerkt hebben de producers de passagiers van een tourbus naar de zaal geleid. "Ze denken dat ze jurken komen kijken op een tentoonstelling. Dat klopt, maar ze weten niet dat iedereen ze nog aanheeft."

Een bezoeker blijft maar filmen met zijn telefoon. "Dit komt op tv, je hoeft het niet op te nemen", grapt Kimmel.

"Wie is je lievelingsacteur?", vraagt Kimmel. "Die man daar", zegt een totaal verbaasde vrouw, wijzend op Denzel Washington. Ook mogen ze de Oscar van Ali even vasthouden. De acteur is zelfs zo vriendelijk een selfie te maken.

Animatie

De Beste Korte Animatie gaat naar Piper, het realistische Pixar-filmpje dat voor Finding Dory werd vertoond.

Presentor Gael García Bernal neemt de tijd om even politiek te worden voordat hij Beste Animatie uitreikt. "Wij zijn rondtrekkende arbeiders, we werken over de hele wereld. Als Mexicaan, als Latijns-Amerikaan, als rondtrekkend arbeider, als mens, ben ik tegen elke muur die ons verdeelt."

Daarna wint Zootropolis Beste Animatie. "We hopen dat deze film de wereld een klein beetje beter maakt", zeggen de winnaars. "We zijn dankbaar dat het publiek dit verhaal in zijn hart heeft gesloten: dat tolerantie krachtiger is dan de angst voor de ander."

De winst van de Disney-film betekent dat Michael Dudok de Wit niet wint voor The Red Turtle.

Niet-Engelstalige Film

De Iraniër Asghar Farhadi wint voor beste buitenlandse film met The Salesman. Hij is afwezig uit protest tegen het immigratieverbod van president Trump. Er klinkt groot applaus als er een verklaring van hem wordt voorgelezen door de Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari. "Het spijt me dat ik er niet ben. Ik doe het uit respect voor de mensen uit mijn land en zes andere landen die getroffen worden de onmenselijke wet die immigranten de toegang tot de VS verbiedt."

Volgens Farhadi schept Trump angst door de wereld in "ons en onze vijanden te verdelen". "Filmmakers kunnen hun camera's gebruiken om stereotypen tegen te gaan en empathie te scheppen. Dat hebben we nu meer dan ooit nodig."

Anousheh Ansari neemt de Oscar voor Asghar Farhadi aan

Beste Vrouwelijke Bijrol

Zoals velen al verwachtten gaat de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol naar Viola Davis voor het familiedrama Fences. Sommigen recensenten waren verbaasd over het feit dat ze voor een bijrol was genomineerd, aangezien ze niet onderdoet voor Denzel Washington in de film. Dit soort 'category fraud' wordt vaker gebruikt om een acteur een award te bezorgen. Viola Davis zal er na twee eerdere nominaties (voor Doubt en The Help) niet om geven.

In haar emotionele toespraak roemt ze de film over "gewone mensen, woorden, leven, vergiffenis en gratie". "Er is een plek waar alle mensen met het grootste potentieel samenkomen: het kerkhof. Mensen vragen me: wat voor verhalen wil je vertellen? Dat zeg ik: breng die mensen naar boven. Mensen die groots hebben gedroomd maar hun dromen nooit zagen uitkomen. Mensen die verliefd werden en verloren. Godzijdank werd ik artiest, want alleen wij kunnen vieren wat het betekent om te léven."

Davis speelt in de film de standvastige vrouw van Washington, een trotse man die slecht kan omgaan met de teleurstellingen waarmee hij te maken kreeg in het leven.

  • AFP
    Viola Davis
  • AFP
    Viola Davis

Geluid

Sciencefictionfilm Arrival wint voor Beste Geluidmontage. De prijs voor Beste Geluid gaat daarna naar Hacksaw Ridge. Eindelijk heeft Kevin O'Connell een prijs: hij werd met 21 nominaties en nul Oscars Hollywoods grootste verliezer genoemd. Het is duidelijk dat de hele zaal hem de prijs van harte gunt.

"Ik kan niet zeggen wat dit voor mij betekent", zegt een enthousiaste O'Connell. Zoals hij al had voorgenomen bedankt hij zijn moeder. "Mam, ik weet dat je vanuit de hemel over me waakt."

La La Land grijpt opnieuw naast een prijs.

Snoep!

Kimmel vraagt of het publiek zin heeft in snoep, dat hoort immers bij naar de film gaan. Aan kleine parachutetjes komen pakjes snoep naar beneden, tot groot plezier van de sterren in de zaal. "Laten we volgend jaar de prijzen zo doen", stelt Kimmel voor als hij ziet hoeveel plezier iedereen heeft.

Documentaire

De sterren van Hidden Figures (onder wie Janelle Monáe in de meest indrukwekkende jurk van de avond) halen een van de hoofdpersonen uit de film het podium op, de 98-jarige Katherine Johnson, die hielp de eerste Amerikaan in een baan om de aarde te krijgen.

Daarna reiken ze Oscar uit aan de langste film die ooit een Oscar kreeg, O.J.: Made in America, over het moordproces tegen O.J. Simpson. De documentaire duurt 7 uur en 47 minuten. "Bedankt dat jullie voor deze niet-traditionele film hebben gekozen", zegt de regisseur, die de prijs ook opdraagt aan de twee mensen die Simpson zou hebben vermoord, zijn ex Nicole Brown en Ron Goldman.

Katherine Johnson komt het podium op

Kostuum en Make-up

Beste Make-up en Haar gaat naar Suicide Squad. De eerste politieke speech van de avond. De winnaar zegt dat hij een immigrant uit Italië is. "Dit is voor alle immigranten!"

Daarna gaat Beste Kostuum naar Fantastic Beasts. Daarmee verliest La La Land de eerste van zijn recordaantal veertien nominaties. Winnaar Colleen Atwood is oprecht verrast en zegt dat ze niks heeft voorbereid, "hoewel Sting zei dat ik zou gaan winnen".

Beste Mannelijke Bijrol

De eerste Oscar van de avond gaat naar Mahershala Ali voor zijn rol als drugsdealer vol mededogen in Moonlight. "Even mijn jasje dichtdoen, zo zou mijn oma het gewild hebben", zegt de acteur. Hij eert de mensen die hem leerden acteren. "Het gaat niet om jou, maar om de personages. Jij moet dienstbaar zijn aan die personages", zegt hij geëmotioneerd. Het meeste applaus krijgt hij als hij zegt dat zijn vrouw net vier dagen geleden bevallen is van een dochtertje.

Mahershala Ali

Meteen politiek

Gastheer Jimmy Kimmel maakt meteen grappen over de politieke situatie in Amerika. "Ik wil president Trump bedanken. Weet je nog dat men vorig jaar de Oscars racistisch vond?" Ook zegt hij blij te zijn dat Isabelle Huppert er is, "fijn dat ze je bij de grens hebben doorgelaten". Ook stelt hij dat Hollywood niet discrimineert, "alleen op leeftijd en gewicht".

Hij raadt iedereen aan even te praten met iemand met wie ze het niet eens zijn. Hij besluit om even met Matt Damon te praten. Hij prijst hem dat hij de rol in Manchester by the Sea aan jeugdvriend Casey Affleck heeft gegund. "En hij ging toen een Chinese paardenstaartfilm doen", lacht hij, een verwijzing naar The Great Wall, die het pover deed in de bioscoop. "Smooth move, dumb ass."

De show begint

Justin Timberlake komt zingend de zaal binnenlopen, met zijn nummer Can't stop the feeling. Daarmee is ook meteen de eerste genomineerde op het podium, want hij maakt kans op een beeldje met dit liedje uit Trolls. Het nummer gaat even over in Lovely Day van Bill Withers, terwijl Timberlake een dansje doet met Halle Berry. De sfeer zit er goed in.

Grote sterren komen binnen

  • AFP
    Ryan Gosling
  • AFP
    Nicole Kidman
  • AFP
    Matt Damon
  • AFP
    Brie Larson
  • AFP
    Meryl Streep
  • AFP
    Viola Davis
  • Reuters
    Scarlett Johansson
  • AFP
    Denzel Washington

Meer genomineerden en oud-gedienden

  • AFP
    Emma Stone
  • AFP
    Michelle Williams
  • AFP
    Halle Berry
  • Reuters
    Octavia Spencer

De uitslagen zijn binnen

De koffers met de uitslagen

Meer aankomsten

  • AFP
    Casey Affleck
  • AFP
    Janelle Monae
  • EPA
    Sunny Pawar uit Lion
  • AFP
    Pharrell Williams
  • EPA
    Kirsten Dunst
  • Reuters
    Taraji P. Henson

Familieleden

Ten minste twee genomineerden hebben hun moeder meegenomen als gast: Lin-Manuel Miranda en acteur Dev Patel. Emma Stone heeft haar broer Spencer bij zich.

Gedoodverfd winnaar Beste Bijrol Mahershala Ali

Mahershala Ali

Blauwe lintjes

Van tevoren werd er al gespeculeerd over hoe politiek deze ceremonie zou worden. Het blijkt al op de rode loper te beginnen. Enkele sterren dragen een blauw lintje als steunbetuiging aan burgerrechtenorganisatie ACLU. Actrice Ruth Negga droeg er een, net als singer-songwriter Lin-Manuel Miranda. Regisseur Barry Jenkins kwam er onderweg achter dat hij de zijne had verloren.

Jackie Chan

Jackie Chan krijgt vanavond een ere-Oscar. Hij verscheen op de rode loper met twee pluchen panda's, gekleed in jasjes van zijn goede doel. Hij neemt altijd zo veel mogelijk foto's van de knuffels met celebrity's.

Jackie Chan

Geen Chanel of Dior

De regisseurs van Tanna

Iedereen wil graag weten of de sterren op de rode loper Chanel of Dior dragen, maar we kunnen ervan uitgaan dat de mensen van het Australische Tanna (Beste Buitenlandse film) geen haute couture aanhebben.

Isabelle Huppert komt aan

Isabelle Huppert

Als iemand het gouden beeldje kan wegkapen voor de neus van Emma Stone voor La La Land, dan is het wel Isabelle Huppert met Elle, geregisseerd door Paul Verhoeven. Ook de Franse actrice was gisteren nog in Frankrijk, waar ze een César in de wacht sleepte.

John Legend kijkt toe hoe zijn vrouw Chrissy Teigen wordt gefotografeerd

John Legend kijkt toe hoe zijn vrouw Chrissy Teigen wordt gefotografeerd

Neerlands trots

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is ook aangekomen, na een een overhaaste reis uit Frankrijk, waar hij dit weekend naast een César greep met zijn The Red Turtle.

Dudok de Wit en producer Toshio Suzuki

Ruth Negga

Ook kanshebber Ruth Negga (Beste Actrice) is verschenen op de loper. Zij werd genomineerd voor haar rol in Loving, over het huwelijk tussen een blanke man en een zwarte vrouw in het racistische Zuiden van de VS. Waren er vorig jaar geen zwarte acteurs, actrices of regisseurs genomineerd, deze keer is voor het eerst in de belangrijkste categorieën ten minste één genomineerde niet blank. Bij Beste Vrouwelijke Bijrol gaat het zelfs om drie van de vijf actrices.

Ruth Negga

Afzeggingen

Ten minste twee genomineerden zijn afwezig vanavond: actrice Nathalie Portman en de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Uit protest tegen het immigratieverbod van president Trump blijft Farhadi weg, ook al is zijn The Salesman genomineerd voor Beste Buitenlandse Film. Voor Portman geen politieke reden: zij liet weten dat ze vanwege haar zwangerschap wegblijft. Ze liet gisteren ook verstek gaan bij een andere prijsuitreiking. Een Syrische filmmaker die met zijn documentaire over de hulpverleners Witte Helmen kans maakt op een Oscar, kreeg geen visum voor de VS.

Rode loper

De eerste sterren arriveren op de rode loper van het Dolby Theater in Los Angeles. De belangrijkste genomineerden komen meestal later, maar acteur Lucas Hedges (Beste Mannelijke Bijrol voor Manchester by the Sea) verscheen al vroeg.

Lucas Hedges

Overzicht