Selfies en stemherkenning: de toekomst van het betalen
Over een tijdje betaal je de boodschappen door met je hand over een scherm te swipen en regel je de kroegrekening met een selfie. We zijn nog maar net gewend aan contactloos betalen, maar bedrijven als Visa en Mastercard zijn al drie stappen verder.
Betaalgiganten proberen het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken. Niet zo gek, want daar profiteren ze vervolgens zelf van: elke transactie brengt immers geld in het laatje.
Visa opende deze week in Londen een innovatiecentrum waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren van betalen. Je auto als portemonnee, bijvoorbeeld. Op een touchscreen in het dashboard start de navigatie op. "Wil je wat eten onderweg?", vraagt de software.
Als je dan gaat joggen hoef je niks mee te nemen, maar heb je wel geld bij je.
Vervolgens krijg je een menu met restaurants. Drie keer klikken en je hebt een volledige maaltijd besteld. Laatste keuzeoptie: bezorgen bij je thuis op het moment van aankomst, bezorg later, of onderweg afhalen bij het restaurant? Afrekenen doe je met een klik op je digitale bankkaart in het scherm van je auto. Hetzelfde geldt voor tanken, parkeren en tolwegen.
Wanneer dit soort auto’s verkocht gaan worden kan Visa niet zeggen, omdat ze ook afhankelijk zijn van autofabrikanten die de technologie moeten inbouwen. Concurrent Mastercard is al iets concreter. "Wij doen dit jaar een pilot in samenwerking met General Motors, de grootse autofabrikant in de Verenigde Staten", vertelt Christophe Zenacker, die bij de Mastercard verantwoordelijk is voor de nieuwe betaalvormen.
Ook dit jaar in de planning: betalen met wearables, zoals smarthorloges en fitnessbandjes. "Als je dan gaat joggen hoef je niks mee te nemen, maar heb je wel geld bij je."
Het is geen statische foto, je moet knipperen. De software herkent je gezichtskenmerken.
Het toppunt van gemak moet biometrisch betalen worden. Denk daarbij aan afrekenen met je stem, een selfie of een vingerafdruk. Bij mobiele apparaten van Samsung, Android en Apple kan dat laatste al en bij ING kan je bankieren met stemherkenning.
Mastercard verwacht ze veel van zijn gezichtsherkenningssoftware: Selfie Pay. Tijdens het afrekenen op een mobiel apparaat komt er een pop-up op waarmee je een selfie maakt. "De beste vorm van beveiliging die je kan hebben", vindt Zenacker. "Het is geen statische foto, je moet knipperen. De software herkent je gezichtskenmerken."
De software werd vorig jaar al getest onder 700 Nederlandse klanten van ABN Amro. Zenacker verwacht dat we in Nederland in de tweede helft van 2017 kunnen gaan betalen met onze selfies.
Swipen met je hand
Ook Visa zet in op biometrisch betalen, zegt Jim McCarthy, directeur Innovatie en Strategie. "We experimenteren nu met de handscan: stel je voor dat je een supermarkt uitloopt en alleen even met je hand over een apparaat hoeft te vegen. Heel simpel."
Ook aan irisscans, vingerafdrukken en stemherkenning wordt gewerkt. "Voor dat laatste is vaak nog een mobiel apparaat, zoals je telefoon, nodig. Maar in de toekomst moet dat nog makkelijker kunnen, door bijvoorbeeld vanaf de bank met je stem opdracht te geven tot een betaling, zonder dat je daar nog een app voor nodig hebt."
Plastic verdwijnt
Hoe onze betaalgewoontes er over tien jaar uitzien is niet te zeggen. Daarvoor gaan de ontwikkelingen gewoon te snel, zegt McCarthy. "Wel denk ik dat we betalen met plastic, met betaalkaarten, inruilen voor digitaal en biometrisch betalen."
Zenacker denkt niet dat de betaalkaarten over tien jaar al helemaal verdwenen zijn. "Gewoonweg omdat het er zo veel zijn: wereldwijd zijn er op dit moment miljarden betaalkaarten in omloop. Maar in de toekomst gaan we ooit verder zonder plastic."