De weg van je stem
Aangepast

Jouw stem van A tot Zetel

Het tellen van de stemmen gaat komende Tweede Kamerverkiezingen weer traditioneel met de hand. Geen stemcomputer en slechts in beperkte mate ondersteunende verkiezingssoftware. Het wordt een enorme klus. In deze video laten we je zien welke lange weg jouw stembiljet aflegt:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

15 maart moeten de stembureaumedewerkers vanaf 21.00 uur alle stemmen met de hand tellen. Ook op de hoofdstembureaus zal veel handmatig gebeuren. Tijdens vorige verkiezingen mochten medewerkers daar gebruik maken van 'ondersteunende verkiezingssoftware' (OSV). Minister Plasterk vond dat eerst geen goed idee. Omdat die software fraudegevoelig zou zijn. Nu mag de software toch worden gebruikt, maar alleen als controlemiddel.

Offline

Om het stemmen tellen te vergemakkelijken, mogen de medewerkers op de hoofdstembureaus van minister Plasterk wel gebruik maken van 'telhulpmiddelen'. Denk aan bijvoorbeeld spreadsheets. Als het maar gebeurt op een computer die niet is aangesloten op het internet.

De uitslagen worden op papier, persoonlijk door iemand van een gemeente, naar het hoofdstembureau van een kieskring gebracht. Daar zijn er 20 van. Als alle stemmen op een hoofdstembureau bij elkaar zijn opgeteld, dan gaat dat resultaat weer op papier naar Den Haag.

Daar zit het Centraal Stembureau, de Kiesraad. Die beoordeelt onder meer de kandidatenlijsten en stelt de definitieve verkiezingsuitslag vast.

Het kantoor van de Kiesraad

De officiële verkiezingsuitslag stond gepland op 20 maart, maar de Kiesraad krijgt een dag extra. Geen man overboord, dat is wel vaker gebeurd. De installatie van de nieuwe leden van de Tweede Kamer zal er niet door worden vertraagd: die is op 23 maart.

Deel artikel: