De kankerkliniek van Klaus Ross in Bracht
NOS NieuwsAangepast

Kankerbehandelaar Klaus Ross niet vervolgd voor moord

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

De Duitse alternatief behandelaar Klaus Ross wordt hooguit vervolgd voor dood door schuld, niet voor moord. Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie bevestigd, nadat eerder de Limburgse omroep L1 over het onderzoek in deze zaak had bericht.

Drie patiënten van Ross, van wie twee afkomstig uit Nederland, overleden nadat hij hun de glucoseblokker 3-broompyruvaat (3-BP) had toegediend. Twee werden onwel. Volgens aanklager Axel Stahl zijn in het onderzoek tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat er opzet in het spel is.

De vraag is of Ross überhaupt wel vervolgd wordt, want daarvoor moet worden aangetoond dat de behandeling van Ross de doodsoorzaak is geweest. En dat is in de afgelopen zeven maanden nog niet gelukt. "Er is maar heel weinig bekend over de werking van 3-BP, daarom duurt het onderzoek zo lang", aldus Stahl.

Onder de zieken die zich door Ross lieten behandelen, waren veel Nederlandse kankerpatiënten die door de medische wetenschap uitbehandeld waren verklaard.

Ruzie

De politie en het Openbaar Ministerie liggen flink met elkaar overhoop over de aanpak van de zaak. Het politieteam dat vanaf het begin onderzoek deed naar Ross, wilde ook de mogelijkheid van moord niet uitsluiten, omdat dat de politie meer mogelijkheden zou geven om onderzoek te doen, zoals het afluisteren van Ross’ telefoon.

Het Openbaar Ministerie was hier vanaf het begin fel tegen. Volgens het OM is het nergens voor nodig de telefoon van Ross af te luisteren. "We hebben de heer Ross al heel vaak verhoord en hij werkt altijd heel goed mee", zegt Stahl. De ruzie is zelfs zo hoog opgelopen dat de partijen aangifte tegen elkaar hebben gedaan. Het OM beschuldigt de politie van het lekken van geheime informatie, de politie beschuldigt de aanklager van smaad.

In een reactie laat de politie weten dat "ze het betreurt dat het OM geen gebruik meer maakt van ons onderzoeksteam. Nog meer te betreuren is, dat het tot aangiftes is gekomen."

Op dit moment is het politieteam niet meer betrokken bij het onderzoek. Maar "we kunnen op elk moment weer actief worden", zegt de politie. Wanneer er iets te zeggen is over het verband tussen 3-BP en de dood van de patiënten, is nog steeds onduidelijk. Stahl zegt dat het onderzoek nog "weken, zo niet maanden kan duren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl