Op het vmbo alvast wat proeven van het mbo, geen examens meer hoeven doen en schakelprogramma's die aansluiten op werkgelegenheid in de regio. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet de overgang van het vmbo naar het mbo flink op de schop. Wat vinden mbo-studenten van die maatregelen?
Op de vmbo-school van Damian van Effen (18) kunnen leerlingen nu al mbo-vakken volgen. Voor hem was dat een enorme uitkomst: hij kon zich zo al klaarstomen voor zijn mbo-opleiding Green business en management. "Bij biologie kon ik erg op water focussen, wat ik nu kan gebruiken bij het vak water- en energiemanagement. Daardoor hoef ik nu ook maar 3,5 dag per week naar school in plaats van vijf."
Ik heb het vroeg maken van een keuze vermeden met een brede mbo-opleiding.
In zijn derde vmbo-jaar kon hij al bezig zijn met z'n vervolgopleiding. Maar zo vroeg kiezen, kan volgens Damian ook een valkuil zijn. "Je wordt op basis van eerdere keuzes gestuurd en daarbij is het moeilijk om later nog een andere weg in te slaan."
En aangezien Damian nog niet precies weet wat hij uiteindelijk met zijn studie wil doen, heeft hij toch maar voor een brede mbo-opleiding gekozen. "Ik heb daarmee het vroeg maken van een keuze vermeden."
Studiegenoot Toine Dings (20) kwam er pas na het vmbo achter wat hij écht wilde studeren. "Ik had op de middelbare school een wiskundepakket gekozen waarmee ik de mbo-opleiding wegenbouw kon volgen. Na drie jaar ben ik gestopt omdat ik het duurzame aspect miste. Toen ben ik ook Green business en management gaan studeren."
Toine ziet het volgen van mbo-vakken op het vmbo wel zitten. "Maar dan moet de opleiding wel meer gaan kijken naar wat je talenten zijn en waarin je je graag wil ontwikkelen. Leerlingen moeten niet zomaar een pakket kiezen, zonder dat ze weten wat ze daarna gaan doen. Het moet meer aansluiten op de student en je moet kennis kunnen maken met verschillende beroepsgroepen."
Je hele toekomst wordt afgestemd met een studiekeuzetest.
Rick de Wijk, mbo-student en voorzitter van belangenvereniging Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is het niet eens met alle nieuwe maatregelen. "Dat je geen vmbo-diploma krijgt is hartstikke jammer voor mensen die na het vmbo niet verder studeren."
En scholen mogen in de toekomst zelf trajecten gaan samenstellen, zodat je bijvoorbeeld aansluit bij een mbo in de buurt. "Daarvoor is goede controle nodig en het is niet zeker dat die er komt."
Rick benadrukt dat de nieuwe maatregelen vooral aantrekkelijk zijn voor leerlingen die al weten wat ze willen gaan studeren. "Maar juist voor mensen die het nog niet weten is die begeleiding extra belangrijk." En dat is op sommige scholen te oppervlakkig, zegt Rick. "Bijvoorbeeld met een studiekeuzetest; op die uitkomst wordt je hele toekomst afgestemd."
En leerlingen die vastberaden voor een studie willen gaan? "Mijn ervaring is dat leerlingen die juist precies weten wat ze willen helemaal geen zin hebben om langer te studeren. Mensen die het al weten, willen gewoon door."