NOS NieuwsAangepast

Politieke 'anti-Tinder' moet mensen uit hun filterbubbel halen

Hoe kom je in het tijdperk van filterbubbels op Facebook, waarin je vooral je eigen mening hoort na-echoën, nog in aanraking met andersdenkenden? Tien twintigers besloten een website op te zetten waar juist dat gebeurt.

Bij dating-apps als Tinder ga je op zoek naar de beste match, maar op een nieuwe site word je juist gekoppeld aan iemand die totaal anders over politiek denkt dan jij. "We bieden mensen de kans om uit hun filterbubbel te stappen", aldus een van de oprichters, Sem Houben.

Om de site te gebruiken moeten bezoekers hun partijvoorkeur invullen. Daarna worden ze gekoppeld aan iemand die een partij aan de andere zijde van het politieke spectrum aanhangt, met wie ze het gesprek kunnen aangaan. De site kan anoniem worden gebruikt.

Waaromkiesjij.nl

Het gesprek wordt ingeleid met een stelling, om het ijs te breken. "Daarna kun je uitleggen waarom je er zo over denkt", aldus Houben. Bevalt de discussie niet, dan kunnen ze met een druk op de knop een andere gesprekspartner kiezen, vergelijkbaar met sites als Chatroulette.

"We werden een beetje moe van alle discussies tussen partijvoorzitters. We wilden de discussie weer naar de burger brengen", aldus Houben.

Bang dat mensen elkaar in de praktijk vooral in de haren zullen vliegen, is Houben niet. "Als mensen allebei ruzie willen maken, dan kan dat. Maar als je dat niet wil, dan heb je met één druk op de knop en binnen tien seconden een andere gesprekspartner."

Filterbubbel

Met de opkomst van sociale netwerken als Twitter en Facebook is ook de discussie over filterbubbels losgebarsten. Een 'filterbubbel' betekent dat mensen vooral berichten en nieuwtjes voorbij zien komen die hun eigen denkbeelden herbevestigen. Dat komt doordat algoritmes op sociale netwerken zijn ontwikkeld om gebruikers berichten te tonen die bij ze in de smaak vallen. Over de invloed daarvan verschillen echter de meningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl