Zeker 100 Turkse militairen zoeken asiel in West-Europa
Na de couppoging in juli vorig jaar in Turkije hebben ruim honderd Turkse militairen asiel aangevraagd in Nederland, België en Duitsland. Dat heeft de NOS achterhaald samen met NRC.Next/NRC Handelsblad.
Het gaat om militairen die werkzaam waren bij de NAVO. De NOS en NRC spraken met drie Turken die in België asiel hebben aangevraagd.
Vervolging
Tijdens de couppoging op 15 juli 2016 werkten in heel Europa zo'n 700 Turkse militairen voor de NAVO. Twee maanden later stelde het Turkse ministerie van Defensie een lijst op van medewerkers die bij de NAVO werkten en niet meer vertrouwd werden. Er stonden zo'n 400 mensen op die voornamelijk werkten in de Benelux, Duitsland en de VS.
De militairen kregen allemaal een bericht van het ministerie. Ze werden gesommeerd om te stoppen met werken en zo spoedig mogelijk naar Ankara te komen. Een aantal van hen gaf gehoor aan de oproep. Die militairen werden in veel gevallen bij aankomst in Turkije direct opgepakt.
De meeste militairen op de lijst zijn echter in Europa en de VS achtergebleven. Ze proberen hier vervolging te ontlopen.
Na de couppoging steeg het aantal Turkse asielaanvragen in veel Europese landen.
In Nederland steeg het aantal van 50 in 2015 naar 235 in 2016. In België verdrievoudigde het aantal aanvragen naar 736. In Duitsland vroegen twee jaar geleden zo'n 2000 Turken asiel aan. Vorig jaar waren dat er 5700.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de vraag of het asielverzoek van deze mensen in Nederland kansrijk is. "Dat hangt af van de individuele omstandigheden van de betrokkenen."
Risicovol
De posities van de Turkse militairen bij de NAVO-kantoren worden nu ingevuld door andere Turkse militairen. Dat heeft volgens Europa-correspondent Arjan Noorlander gevolgen voor het functioneren van de NAVO zelf.
"Op het NAVO-hoofdkwartier maken ze zich flinke zorgen over de nieuwe Turkse militairen. Zij staan voor een andere politieke agenda, meer pro-Russisch, en worden niet volledig vertrouwd door de officieren van de andere 27 NAVO-landen", zegt hij. "Dat is risicovol op een moment dat de wereld militair instabiel is en Turkije daar een cruciale rol in speelt."