Piet Keizer: grillig, geniaal en natuurlijk die schaar
De vermaarde voorhoede die het gouden Ajax van begin jaren zeventig zo veel glans gaf, is opnieuw een lid kwijt. Piet Keizer, de even sierlijke als grillige linksbuiten van weleer, is vanmorgen op 73-jarige overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte.
Met Keizer, de vorig jaar overleden Johan Cruijff en rechtspoot Sjaak Swart in de frontlinie veroverde Ajax in 1971 zijn eerste Europacup 1. In de finale op Wembley tegen het Griekse Panathinaikos zette Dick van Dijk de Amsterdammers al snel op voorsprong. De voorzet kwam van de voet van Keizer, die eerst op karakteristieke wijze een tegenstander in de luren had gelegd.
De geboren Amsterdammer, die als 12-jarige voor het eerst het Ajax-shirt aantrok en nooit meer voor een andere club zou uitkomen, maakte op 5 februari 1961 zijn debuut in het eerste elftal. Een heugelijke dag voor de nog maar 17 jaar oude linksbinnen in de vijfmansvoorhoede, ook al ging de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met 1-0 verloren.
Schedelbreuk
Drie jaar later dreigde abrupt een vroegtijdig eind te komen aan de voetballoopbaan van het onmiskenbare talent. Op 25 maart 1964 raakte hij na een kopduel in de bekerwedstrijd tegen DWS buiten bewustzijn. Een schedelbreuk en een bloedpropje maakten een riskante hersenoperatie noodzakelijk.
Na maanden van revalideren kon Keizer aan het eind van het jaar weer aan de bak in een wedstrijd. Kopduels ging hij sindsdien echter angstvallig uit de weg. In de jaren die volgden, groeide Keizer uit tot een prominente speler, die grilligheid paarde aan genialiteit, over een verwoestend schot in het linkerbeen beschikte en alleen al dankzij zijn vermaarde (dubbele) schaarbeweging tot de meest legendarische Nederlandse voetballers gerekend wordt.
Keizer gold als eigenzinnig, tot het rebelse aan toe, maar stelde zich vaak genoeg ook bescheiden op. Zo had hij er geen moeite mee dat hij enigszins in de schaduw kwam te staan na de doorbraak van Johan Cruijff, die niet alleen voetballend nóg beter was, maar zich ook verbaal veel meer liet gelden.
Koningskoppel
Beide geniën wisten elkaar op het voetbalveld bovendien prima te vinden. Bij Ajax was er maar één speler die hem begreep, liet Cruijff zich ooit ontvallen, en dat was Keizer. En dat Cruijff zijn vrouw Danny leerde kennen op de bruiloft van Keizer verbond de twee ook al.
Voortgestuwd door het koningskoppel steeg het niveau bij Ajax en in 1969 leidde dat tot een eerste Europacup 1-finale. AC Milan bleek nog een maatje te groot. Niet veel later was het alsnog raak, drie keer op rij zelfs.
Op de 2-0 zege op Panathiakos in 1971 volgden gewonnen finales tegen Inter Milaan (2-0 in Rotterdam, met een assist van aanvoerder Keizer) en Juventus (1-0 in Belgrado). In 1972 werd bovendien ten koste van het Argentijnse Independiente de wereldbeker voor clubteams veroverd (1-1 en 3-0).
In Oranje wilde het minder vlotten met de eigenzinnige Keizer, die het uiteindelijk tot maar 34 interlands schopte. Door zijn slechte relatie met bondscoach Rinus Michels, ontstaan in hun Ajax-tijd waarin de twee elkaar zelfs anderhalf jaar totaal negeerden, kwam de linksbuiten bij het WK in West-Duitsland slechts één keer in actie.
Ook toen in de finale tegen West-Duitsland eerste keus Rob Rensenbrink geblesseerd raakte, hield De Generaal de Ajacied op de bank. Hij stuurde de onervaren René van de Kerkhof als vervanger het veld in. En zo bleef Keizers WK-inbreng beperkt tot een optreden in de groepswedstrijd tegen Zweden.
In oktober 1974 zette Keizer plots een punt achter zijn voetballoopbaan. Een conflict met Hans Kraay senior, de nieuwe Ajax-trainer die leek af te willen van de oude garde, lag daaraan ten grondslag. Maar ook chronische pijn aan beide achillespezen speelde hem parten.
Club van Honderd
De nog maar 31-jarige voetballer heeft er dan 490 wedstrijden voor Ajax opzitten. In 365 gevallen ging het om een competitiewedstrijd, waarmee hij op de vierde plaats staat van de Club van Honderd in Amsterdam. Alleen Sjaak Swart (463), Wim Suurbier (393) en Danny Blind (372) droegen het Ajax-shirt vaker in de eredivisie.
Na het afsluiten van zijn carrière hield Keizer zich lange tijd afzijdig van het voetbal. Pas vanaf 2001 keerde hij in verschillende functies terug bij Ajax. In 2010 werd hij zelfs benoemd tot erelid. Anderhalf jaar later deed hij uit onvrede over de gang van zaken bij Ajax weer afstand van die titel.
Sinds 2014 runde hij samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries en diens zoon het bedrijf PR Sportmanagement.