Het panorama wordt uit het oude gebouw getakeld
NOS NieuwsAangepast

Enorm schilderij verhuisd in Atlanta

Een van de grootste schilderijen ter wereld krijgt na bijna een eeuw een nieuw onderkomen. Het gigantische panorama van de Slag bij Atlanta is dezer dagen uitermate voorzichtig naar zijn nieuwe plek gebracht.

Het ronde werk uit 1886 is 15 bij 113 meter groot, vergelijkbaar met het Nederlandse Panorama Mesdag. Standbeelden op de voorgrond moeten het 3D-effect van het werk vergroten.

Dit soort kunstwerken waren populair aan het einde van de 19e eeuw en trokken vaak van stad naar stad. Met de komst van de bioscoop en andere vormen van vermaak ging deze kunstvorm grotendeels verloren. Dit werk overleefde doordat het een vast plekje vond in Atlanta.

  • Darren and Brad - CC 2.0 by nc
    Beelden van het panorama
  • Darren and Brad - CC 2.0 by nc
    Details van het panorama
  • Darren and Brad - CC 2.0 by nc
    Details van het panorama
  • Darren and Brad - CC 2.0 by nc
    Overzicht van het panorama

Voor het transport werd het werk van 6 ton verticaal in tweeën geknipt. De afgelopen dagen is het voorzichtig opgerold op twee enorme spoelen, die via het dak van het oude gebouw naar buiten werden getild. Vannacht kwamen de rollen aan op hun bestemming.

Het transport vond 's nachts plaats omdat er dan minder verkeer is. De nieuwe tentoonstellingsruimte ligt 15 kilometer verderop in Atlanta.

Het nieuwe gebouw is minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en lekkage dan het oude. Bovendien is er nu plek om het schilderij helemaal uit te hangen: de afgelopen eeuw was een stuk van ongeveer twee meter niet te zien wegens ruimtegebrek.

Het werk zal nu de komende tijd worden opgebouwd en grondig gerestaureerd. In 2018 moet het weer te zien zijn voor het publiek. Met de hele operatie is ruim 30 miljoen euro gemoeid, wat afkomstig is van donateurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl