Voor je studie betaal je collegegeld - maar in sommige gevallen betaal je meer. Dat concludeert het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Samen met het Landelijk Studenten Rechtsbureau trekken ze aan de bel.
"De afgelopen maand hebben we weer bijna honderd meldingen gekregen van studenten die onrechtmatig extra bijdrages moeten betalen", zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige. "Geen bijdrage betekent in die gevallen geen studiepunten. En dat is in strijd met de wet.”
Het gaat dan bijvoorbeeld om een cursus van 35 euro, of een studiereis van 300 euro. "Die zijn formeel niet verplicht, maar als je niet meedoet, krijg je geen diploma."
IJsberg
Dit probleem speelde drie jaar geleden al. Toen kreeg het ISO binnen een paar maanden honderden meldingen. Minister Bussemaker van Onderwijs liet toen aan hogescholen en universiteiten weten dat ze zulke extra bijdrages niet mogen vragen. "Toen was het een tijd rustig, maar op de een of andere manier is het aantal meldingen weer toegenomen. Ze lappen de regels aan hun laars."
Sinnige schat dat het nu gaat om ongeveer acht instellingen gaat, waarvan hij de namen niet wil noemen. "Maar ik ben bang dat dit het topje van de ijsberg is."
Foutje?
"Als we een klacht van een student horen, bellen we eerst altijd met de instelling, om te vragen of het misschien een fout is. Soms is dat zo, maar vaker horen we dat ze er gewoon mee doorgaan. Een aantal instellingen reageert nu helemaal niet meer."
Het ISO spreekt vanmorgen met Bussemaker over de kwestie. De studentenorganisatie hoopt dat zij de problemen aanpakt.