Lyon juicht voor Le Pen en 'voorrang voor Fransen'
Eigen volk eerst, tegen Brusselse bemoeienis en tegen de globalisering: met een toespraak over die hoofdpunten heeft Marine Le Pen, leider van het rechts-nationalistische Front National, de tweedaagse partijbijeenkomst van het FN in Lyon afgesloten. Le Pen heeft daar de laatste details van haar programma voor de strijd om het Franse presidentschap vastgesteld.
De belangrijkste punten uit het partijprogramma waren al bekend, maar de FN-aanhangers reageerden toch met groot enthousiasme op de woorden van hun charismatische partijleider. Om de patriottische koers te onderstrepen zong de zaal voorafgaande aan de rede en ook na afloop de Marseillaise.
Bedreigingen
Le Pen schetste een beeld van Frankrijk dat geconfronteerd wordt met twee 'totalitaire bedreigingen': de fundamentalistische islam en de economische globalisering. Ze wil de Fransen voorrang geven boven migranten bij werk, studie, huisvesting en uitkeringen, en die maatregelen laten vastleggen in de Franse grondwet.
De immigratie van moslims moet aan banden worden gelegd, en om te voorkomen dat migranten werk vinden, wil ze bedrijven die buitenlanders in dienst nemen extra belasten.
Referendum
Om de soevereiniteit van Frankrijk te herstellen, moet Parijs belangrijke bevoegdheden weer terughalen uit Brussel, zegt Le Pen. Als ze in april tot president wordt gekozen, zal ze binnen zes maanden een referendum uitschrijven over de vraag of Frankrijk lid moet blijven van de Europese Unie.
Onder het motto ' In een democratie heeft alleen het volk gelijk' wil Le Pen de Fransen over allerlei kwesties laten meebeslissen in referenda.
De zaal applaudisseerde toen Le Pen de Britten roemde die voor de Brexit kozen, en er werd gejuicht voor de Amerikanen die Donald Trump tot hun president maakten.
Algemeen wordt ervan uitgegaan dat Le Pen doordringt tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Haar aanhang hoopt dat hun voorvrouw dankzij het 'Trump-effect' al direct bij de eerste ronde met meer dan de helft van de stemmen wordt gekozen tot het hoogste ambt.