In juni overstroomde de Seine in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Meer hittegolven in Europa, hete nachten in de Randstad

De klimaatverandering gaat in hoog tempo door. Natte regio's worden natter en droge worden droger. Het Europees Milieuagentschap (EMA) waarschuwt in een nieuw rapport (.pdf) dat dat gevolgen heeft voor ecosystemen, de economie en de volksgezondheid. Dat vraagt om beleidsaanpassingen, zegt EMA in zijn vierjaarlijkse klimaatrapport.

Volgens EMA zijn de gevolgen het ernstigst in landen aan de Middellandse Zee. Daar is nu al sprake van meer hittegolven, minder neerslag, intensere perioden van droogte en tegenvallende oogsten.

Een andere 'hotspot', zoals EMA dat noemt, is West-Europa. Als gevolg van de stijgende zeespiegel neemt de kans toe op stormen, zware neerslag en overstromingen.

Nederland

Rotterdam, Amsterdam en Den Haag worden specifiek genoemd als steden die last gaan krijgen van erg warme nachten. In de Randstad hebben steden op dit moment nagenoeg geen onaangenaam hete nachten. Maar verwacht wordt dat er daar in 2050 ruim dertig onaangenaam warme nachten per jaar zullen voorkomen.

In het rapport staat dat veel gebouwen in deze steden niet gebouwd zijn om dergelijk warmte buiten te houden.

Schade 400 miljard

EMA waarschuwt dat door het toenemend aantal hittegolven tienduizenden Europeanen voortijdig sterven. Verder komen er steeds meer teken en tijgermuggen, die ziektes verspreiden. Het agentschap becijfert de economische schade in Europa als gevolg van klimaatverandering sinds 1980 op 400 miljard euro.

Volgens EMA gaat de klimaatverandering nog tientallen jaren door. Beleidsmakers houden steeds beter rekening met de veranderingen, maar het kan beter, zegt het agentschap. Beleid op Europees en landelijk niveau moet beter op elkaar worden afgestemd. Verder moet het kennisniveau over klimaatverandering omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl