NOS NieuwsAangepast

Rusland, Turkije en Iran gaan bestand Syrië handhaven

Rusland, Turkije en Iran zien toe op wapenstilstand Syrië

Rusland, Turkije en Iran willen met elkaar gaan toezien op de handhaving van het staakt-het-vuren in Syrië. Hiermee moet de weg worden vrijgemaakt voor verdere onderhandelingen over een vreedzame oplossing voor de burgeroorlog in het land. Dat staat in de slotverklaring van het vredesoverleg in Astana.

Syrische rebellenleiders en vertegenwoordigers van het regime spraken gisteren en vandaag in de hoofdstad van Kazachstan. De inzet van de gesprekken was een uitbreiding van het bestand dat ruim een maand geleden van kracht werd.

Volgens de drie landen moet er gewerkt worden aan concrete maatregelen. Hierdoor zal het geweld verminderen, het vertrouwen worden hersteld en kan er ongehinderd humanitaire hulp worden toegelaten. Een militaire oplossing voor het conflict in Syrië is voor de betrokken landen geen optie.

Gepasseerd

De drie willen dat de strijdende partijen begin februari meedoen aan het vredesoverleg in Genève, dat een initiatief is van de VN. De VN en de Verenigde Staten werden bij het overleg in Astana met opzet gepasseerd door Rusland, Turkije en Iran.

Een deel van de Syrische oppositie heeft al laten weten niet gelukkig te zijn met de slotverklaring. Het gaat vooral om de rol van Iran. Dat land speelt volgens de oppositieleden een toonaangevende rol bij sommige militaire operaties in Syrië. Hierbij worden inwoners verjaagd en onnodig bloed vergoten, zeggen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl