'Meer nodig om jan modaal aan huurwoning te helpen'
Alleen nieuwbouw of privatisering van huurwoningen zijn niet genoeg om ervoor te zorgen dat er genoeg huurhuizen komen voor mensen met een modaal inkomen. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De dienst heeft twee alternatieven uitgewerkt om ervoor te zorgen dat er meer huurhuizen komen voor modale inkomens.
Het probleem speelt al veel langer. Mensen met een modaal inkomen verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning van een corporatie, maar kunnen vaak de huurprijzen in de private sector niet betalen. Daardoor zitten ze klem.
"We komen uit een crisis, dus er is sprake van een inhaalvraag. Mensen hebben verhuisplannen uitgesteld. Er is weinig nieuwbouw geweest, daar wordt nu met man en macht aan gewerkt", zegt PBL-onderzoeker Martijn Eskinasi. Volgens hem is het zeker in de regio's in de Randstad heel lastig om met een modaal inkomen een woning te kopen, die zijn relatief duur. Huren is vaak geen optie, vanwege de inkomenseisen.
710 euro
Dat laatste speelt volgens het PBL in het hele land. Veel huishoudens met een lager middeninkomen kunnen zich een huurprijs van 710 euro of meer niet veroorloven. Waar in de oververhitte regio's Amsterdam en Utrecht wel animo is om te bouwen of huurwoningen over te nemen, geldt dit niet voor andere regio's. Daar komt nieuwbouw in het middensegment maar moeilijk van de grond en zijn er te weinig investeerders die sociale huurwoningen willen overnemen.
Het PBL pleit dan ook voor twee alternatieven die onder 'flexibiliseren' en 'activeren' worden samengevat. Het flexibiliseren betekent dat corporaties toch woningen verhuren aan mensen met een middeninkomen, afhankelijk van de vraag. Nadeel hieraan is dat een corporatie voor deze woningen geen staatssteun meer krijgt.
Het tweede alternatief, activeren, houdt in dat beleggers een aandeel kunnen krijgen in een dochteronderneming van corporaties. Het voordeel daarvan is dat beleggers of pensioenfondsen aandelen van zo'n dochteronderneming kunnen kopen, waardoor corporaties weer geld krijgen voor investeringen.
Het PBL-rapport 'Perspectieven voor het middensegment van de woningmarkt' wordt aan minister Blok aangeboden. Maar besluiten zullen door een volgend kabinet worden genomen, zegt Eskinasi. "We hebben de vier perspectieven voor het middensegment uitgewerkt als bijdrage aan de discussie. Dit zijn geen dingen die je van de ene op de andere dag oplost."
Het kabinet heeft eerder al een zogenoemde samenwerkingstafel aangekondigd voor overleg tussen alle betrokkenen over de problemen in het middensegment van de woningmarkt.
Lelystad
Wethouder Jop Fackeldey van Lelystad zegt dat gemeenten vooral zien dat op plekken waar de woningmarkt gespannen is, zoals in Amsterdam, het middensegment niet op gang komt. Ook de onderkant staat onder druk, mede door de verhuurdersheffing. Het geld dat corporaties hieraan kwijt zijn, kunnen ze niet in renovatie of verlaging van de huur steken.
Fackeldey ziet wel wat in de twee alternatieven van het PBL omdat er dan geld beschikbaar komt voor corporaties om weer te investeren. Hij weerspreekt de woorden van minister Blok dat de corporaties genoeg geld hebben. Volgens hem is dat in heel veel regio's niet het geval.