'Aantal gemengde stellen nagenoeg gelijk gebleven'
Het aantal gemengde huwelijken is de laatste jaren vrij stabiel gebleven. Ook het aantal Nederlanders dat ongehuwd samenwoont met iemand met een migratieachtergrond verandert nauwelijks, meldt het CBS. Op dit moment is 1 op de 6 relaties gemengd. In totaal telt Nederland 4,2 miljoen paren. 16 procent is op dit moment gemengd. Vijftien jaar geleden was dat nog 13 procent.
Het laagste percentage gemengde paren is te zien bij mannen en vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Zij hebben in verreweg de meeste gevallen een partner met dezelfde achtergrond.
"Deze cijfers zeggen wel iets over het integratieproces", zegt Jan Latten van het CBS. "We weten dat als het om kinderen van niet-westerse stellen gaat, kinderen van gemengde stellen een hogere Cito-score behalen, dan kinderen van niet-gemengde stellen. Dus door nauwelijks te mengen, zou het integratieproces langer kunnen duren", stelt Latten.
Indonesisch-Nederlands
Turken en Marokkanen hebben niet alleen een voorkeur voor een partner uit eigen kring, ze trouwen ook vaker dan stellen met een andere achtergrond. Ongehuwd samenwonen komt nauwelijks voor; negen op de tien Turkse en Marokkaanse stellen zijn gehuwd. Van de paren van Surinaamse of Antilliaanse afkomst is iets meer dan de helft getrouwd.
De meeste gemengde huishoudens zijn Indonesisch-Nederlands, gevolgd door Duits-Nederlands en Belgisch-Nederlands. Vooral Surinamers gaan steeds vaker met een Nederlandse man of vrouw. Het CBS deed in 2001 ook al eens onderzoek naar gemengde huwelijken. Toen bleek ook al dat er binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschap het kleinste aantal gemengde huwelijken of samenlevingsvormen was.