Een migrant loopt door een besneeuwd vluchtelingenkamp op Lesbos (9 januari)
NOS NieuwsAangepast

Dijkhoff: slechte opvang is vooral schuld van Grieken

Staatssecretaris Dijkhoff vindt het vooral de schuld van Griekenland dat vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden de winter moeten doorkomen. In een debat in de Tweede Kamer zei hij dat Nederland en andere Europese landen veel hulp hebben gegeven in de vorm van geld, mensen en goederen, maar dat het aan de Grieken is om vervolgens te zorgen dat die hulp ook wordt ingezet. "Ik vind dat Griekenland de grootste steken heeft laten vallen."

Volgens Dijkhoff is de financiering in aanloop naar de koude periode al geregeld. Hij zegt dat de Europese Commissie in september 115 miljoen euro heeft uitgetrokken voor het winterklaar maken van de opvangkampen. Dat bedrag kwam boven op de 83 miljoen die eerder al was uitgetrokken voor verbetering van de opvang. Het Nederlandse aandeel in dat bedrag is 10 miljoen euro, zegt de staatssecretaris.

"En het is ook niet zo dat dit geld ergens hangt en daardoor niet beschikbaar is voor de Grieken, of dat de spullen nog niet zijn verstuurd. Maar het is zo dat de Grieken moeite hebben om de goede opvang voor elkaar te krijgen, soms om praktische en soms ook om politieke redenen."

Vinger op zere plek

Dijkhoff wil de Grieken hierop aanspreken, op een Europees overleg over het vluchtelingenprobleem volgende week. "Ik wil de schuld niet afschuiven, maar het is een kwestie van de vinger op de zere plek leggen. Het zit hem in de implementatie en niet in een gebrek aan steun of hulp."

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de duizenden vluchtelingen die in de vrieskou in Griekse kampen verblijven. GroenLinks-Kamerlid Voortman sprak van een noodsituatie, waarvoor Dijkhoff de procedures opzij moet zetten. Maar hij vindt dat Nederland zijn deel van de Europese afspraken over de vluchtelingenopvang ruimschoots nakomt.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking stuurde afgelopen weekend voor een ton aan hulpgoederen om de ergste nood te lenigen. Het ging onder meer om dekens en slaapzakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl