Zo'n vier jaar geleden werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodgeschopt. Zes van de daders moeten gezamenlijk bijna 118.000 euro overmaken aan het Centraal Justitieel Incassobureau. 58.000 euro is inmiddels al door de staat voorgeschoten en is bedoeld als schadevergoeding aan de familie van Nieuwenhuizen. De veroordeelde voetbalvader El-Hasan D. moet morgen al een deel van het bedrag aan het CJIB overmaken.
We werden voor moordenaars en bedelaars uitgemaakt.
Als de daders voor de deadline niet betalen, kunnen ze maximaal een jaar vast worden gezet om hen onder druk te zetten. Ook legt een deurwaarder beslag op de inboedel van de enige volwassen dader, voetbalvader El-Hasan D. Het bedrag blijft, ook als de daders worden vastgezet, staan.
De dochter van El-Hasan D. zegt dat haar vader de tienduizenden euro’s niet kan betalen. "Mijn vader leeft van een uitkering. Dat geld heeft hij gewoon niet", zegt ze. De dochter wil niet met haar naam in het artikel, dus noemen we haar Bouchra. Van de rechter mag El-Hasan D. niet met de media praten.
'Reële betalingsregeling'
"Ik ontken niet dat er betaald moet worden, maar kom dan met een reële betalingsregeling." Volgens Bouchra heeft het CJIB de vader aangeboden om 950 euro per maand te betalen. "Maar dat gaat ook niet. Hij heeft zijn vaste lasten en inwonende kinderen. Hij houdt per maand misschien 70 euro over."
Oorspronkelijk werd er door de rechter een schadevergoeding opgelegd van 58.000 euro. Dat bedrag is door de Staat al overgemaakt aan de familie van Nieuwenhuizen, zegt de advocaat van de familie van de grensrechter.
Het Centraal Justitieel Incassobureau moet namens de overheid het geld innen bij de daders. Omdat er eerder niet op tijd is betaald, is het bedrag opgelopen; in totaal moet er 118.000 euro overgemaakt worden aan het CJIB. Dat komt omdat alle zes de daders een verhoging van 20 procent boven op de oorspronkelijke 58.000 euro opgelegd hebben gekregen.
Verantwoordelijkheid
"Het maakt het CJIB niet uit wie betaalt, als er maar betaald wordt", zegt Bouchra. "Daarom hebben alle daders een rekening gekregen. Het is dus de vraag wie zijn verantwoordelijkheid neemt en betaalt", zegt ze.
"Nu wijst iedereen naar elkaar. Maar de anderen zeggen dat ze het geld ook niet hebben. Mijn vader is de enige volwassene en de enige die wat te verliezen heeft. Hij is de enige die een huis heeft en een gezin."
Reactie CJIB
Het CJIB schrijft in een reactie dat ze niet ingaan op individuele zaken. Wel laat het weten dat er in beginsel geen betalingsregeling wordt getroffen, maar dat die onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk is.
Als er een regeling wordt getroffen, moet het bedrag binnen 12 of eventueel 36 maanden betaald worden. "Het gaat immers om een vonnis van de rechter", zegt het CJIB.
Inzamelingsactie
Eind vorige maand begon de familie van D. een inzamelingsactie om het geld bij elkaar te krijgen. Op Facebook werd een oproep geplaatst: "Het is voor ons als familie helaas niet mogelijk om dit enorme bedrag in te zamelen", staat in het bericht. "Daarom doe ik een beroep op iedereen die wat kan missen, al is het maar één euro", schrijft de familie.
Bouchra vertelt dat er geld is gedoneerd, maar lang niet genoeg. Ook zijn er veel negatieve reacties binnengekomen. "We werden voor moordenaars en bedelaars uitgemaakt."
Advocaat familie Nieuwenhuizen
De advocaat van de familie Nieuwenhuizen, Yehudi Moszkowicz, zegt dat de veroordeelde voetbalvader op de blaren moet zitten. “De hoogste rechter in Nederland heeft de schadevergoeding nou eenmaal toegewezen aan de kinderen van Richard Nieuwenhuizen", zegt hij.
De advocaat vertelt dat de schadevergoeding uit verschillende onderdelen bestaat. "Zo heeft de jongste zoon ‘shock-schade’ geleden. Zijn vader is voor zijn ogen doodgeschopt. Daarom heeft hij 25.000 euro toegewezen gekregen."
De rest van het bedrag is ook voor twee andere zoons van Nieuwenhuizen. Moszkowicz: "Kinderen hebben recht op onderhoud door hun ouders. Dat is ze voor een deel ontnomen door de dood van hun vader", zegt de advocaat.