Vloggen vanuit de rechtbank: recht is helemaal niet stoffig

Het mag dan wel de Bunker heten, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp, maar onder de indruk is Rosalie Swart niet. "Het ziet er niet uit als het meest beveiligde gerechtshof", zegt ze in haar vlog na een Jihadzaak. Door te vloggen over rechtszaken probeert Rosalie (19) jongeren enthousiaster te krijgen over rechtspraak.

Vandaag kreeg ze te horen dat ze een jaar door mag gaan als rechtspraak reporter. Net als 23 andere jongeren gaat ze voor het tweede jaar op rij verslag doen vanuit rechtbanken en haar mening geven over rechtszaken. Het doel is jongeren via Facebook en YouTube een kijkje achter de schermen van de rechtbank te geven.

Rosalie doet het vooral om te laten zien dat recht echt niet stoffig is. Volgens haar wordt rechtspraak niet als iets positiefs gezien door veel jongeren. "Het komt vaak negatief in het nieuws." Door uit te leggen hoe rechters tot hun oordeel komen, hoopt ze dat beeld te verbeteren.

Rosalie doet het al anderhalf jaar en denkt dat dat haar wel gelukt is. Alle reporters hebben bij elkaar meer dan 2000 volgers. "We bereiken dus zeker jongeren."

Maar hoe word je dat eigenlijk, rechtspraak reporter? "Ik wil al heel lang rechten studeren. Toen ik bleef zitten ging ik op zoek naar iets waardoor ik toch met recht bezig kon zijn."

Ik ben er soms wel onzeker over: leg ik dit wel goed uit?

Rosalie

Via via kwam ze bij de vacature van de Raad van de rechtspraak terecht. "Die zochten jongeren die het recht begrijpelijk en leuk wilden uitleggen aan hun leeftijdsgenoten." Drie keer per jaar krijgt ze nu een training om meer te leren over vloggen en hoe ze met de media om kan gaan.

Jip & Janneke-taal

"Alles over het recht moet ik zelf leren, dat is wel moeilijk. Maar daardoor bereik ik wel wat ik wil: het in Jip & Janneke-taal uitleggen van hoe het zit. Omdat ik ook niet precies weet hoe het zit, ga ik op zoek naar antwoorden."

Dat is niet altijd even makkelijk, zegt ze. "Ik ben er soms wel onzeker over: leg ik dit wel goed uit?" Rosalie wil niet achteraf te horen krijgen dat ze iets verkeerd heeft uitgelegd. En dat is weleens gebeurd. "Ons werk wordt niet meteen gecheckt, maar ik krijg dan later wel te horen dat ik het moet aanpassen."

Deel artikel: