OM: journalist wilde MH17-spullen langs controles smokkelen
Freelancejournalist Michel Spekkers heeft volgens het OM met een collega geprobeerd spullen van de MH17-rampplek langs de Nederlandse politie te smokkelen. Toen de twee aankwamen op Schiphol, hield de landelijke recherche hen tegen en zijn de spullen in beslag genomen.
Spekkers zou op de rampplek in Oekraïne spullen en mogelijk menselijke resten hebben gevonden. Die zou hij in een vuilniszak hebben meegenomen.
Volgens het OM probeerden de twee los van elkaar voorbij de douane te komen. Daarop zijn Spekkers en zijn medereiziger tegengehouden. De andere man bleek een rugzak van Spekkers onder zijn eigen naam te hebben ingecheckt. In die tas zaten spullen waarvan Spekkers eerder nog had beloofd die aan de politie te geven.
Richting uitgang
Spekkers zegt tegen de NOS dat hij bij aankomst werd opgewacht door vijf rechercheleden. "We hebben nauw contact onderhouden vanaf Moskou om elkaar te ontmoeten. Het is altijd mijn inzet geweest om het bij de juiste persoon te krijgen."
Na aankomst op Schiphol kon zijn collega vrij doorlopen. Bij het ophalen van de bagage zag Spekkers dat zijn collega de tas met MH17-spullen bij zich had en richting uitgang liep. "Ik belde hem direct en binnen een minuut was die tas weer bij ons. Dat is binnen een minuut rechtgetrokken. Maar voor hen was het aanleiding om te zeggen dat we ermee zouden vluchten."
Spekkers had ook foto's en video's van de rampplek bij zich. De apparatuur waarmee die zijn gemaakt, heeft de recherche ook in beslag genomen. "Ze wilden kopieën maken van alle harde schijven en opslagkaarten. Ik was alleen bereid de beelden in te leveren van de dag dat wij op het MH17-terrein liepen, mits mijn contacten anoniem zouden worden gemaakt. Maar zij weigerden dit en namen het daarop in beslag."
Volgens het OM kunnen de beelden relevant zijn voor het onderzoek als het inderdaad spullen van de rampplek zijn. Het OM en de politie mogen de beelden pas bekijken als de rechter-commissaris daarvoor toestemming heeft gegeven.
Buitenproportioneel
Journalistenvakbond NVJ vindt het in beslag nemen van de telefoon en camera van Spekkers buitenproportioneel. "Het is een slecht signaal dat er zo met het materiaal van journalisten wordt omgegaan", zegt Thomas Bruning van de NVJ.
"Je kan er ethisch wat van vinden dat hij spullen van de rampplek heeft meegenomen. Maar dat rechtvaardigt niet dat je zijn telefoon en camera in beslag neemt."
Bruning heeft er vertrouwen in dat de rechter-commissaris geen toestemming verleent om de beelden te bekijken.
Spekkers en zijn medereiziger worden op dit moment nergens van verdacht, zegt het OM. Het politieteam dat onderzoek doet naar rampvlucht MH17 bekijkt of de spullen inderdaad afkomstig zijn van de rampplek.