5G moet zorg in krimpgebied op peil houden
Een experiment met supersnel 5G-internet moet de zorgen van Noord-Groningen verlichten. Daardoor kunnen niet alleen nieuwe bedrijven naar het gebied worden gelokt, maar ook de gezondheidszorg heeft er naar verwachting groot voordeel bij.
Door de afnemende bevolking verschraalt de zorg in Noord-Groningen. De krimp heeft nadelige gevolgen voor allerlei voorzieningen in het aardbevingsgebied.
Proeftuin
Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied ter wereld waar met het nieuwe supersnelle internet wordt geëxperimenteerd. Op nog twee andere plekken in de wereld worden proeven gedaan met de opvolgers van 4G, in Zuid-Korea en Finland. Maar daar gaat het om stedelijke gebieden.
De Economic Board Groningen kwam op het idee voor de proeftuin. Deze organisatie moet de economie in het aardbevingsgebied versterken en hoopt met 5G allerlei nieuwe ondernemingen te lokken. Bedrijven als KPN, Ericsson en Huawei doen mee aan het project, net als onderzoeksinstituut TNO.
Drones met AED
Met 5G kan in potentie honderden keren sneller gedownload worden dan met 4G. Een film kan in theorie binnen een seconde gedownload zijn. Er kunnen veel meer data in een hoog tempo heen en weer worden gestuurd en daar hebben niet alleen smartphones en tablets profijt van.
Philips bijvoorbeeld experimenteert met drones die AED’s kunnen vervoeren. Dat zijn apparaten die bij een hartstilstand met een schok een hart weer kunnen activeren. Het gezondheidstechnologie bedrijf ziet vooral voordelen bij spoedeisende hulp waar iedere minuut telt.
Ambulanceritten
Bij de Ambulance Zorg Groningen is het verdwijnen van zorg op het platteland goed merkbaar. Het aantal ambulanceritten stijgt volgens directeur Bert Benthem jaarlijks met bijna 10 procent. "Het zijn vooral ouderen, die niemand in hun omgeving hebben om hen naar een zorgverlener te brengen", constateert hij. Hij voorziet een nog grotere druk op de ambulancezorg door de vergrijzing.
Ook Benthem ziet de voordelen van 5G bij spoedhulp. Bij brandwonden bijvoorbeeld zou er live meegekeken kunnen worden in de ambulance door een arts in het ziekenhuis. Dankzij de haarscherpe beelden, via 5G, kan de arts live goed beoordelen of het nodig is om naar een brandwondencentrum te gaan.
Ook kan in de toekomst al in de ambulance worden begonnen met behandelen waardoor sneller een diagnose kan worden gesteld en andere behandelkeuzes mogelijk zijn. Daar hoeft dan niet mee gewacht te worden totdat de patiënt in het ziekenhuis ligt.
Virtueel verzorgingshuis
Benthem merkt dat door het experiment met 5G zorgverleners in het noorden die elkaar in het verleden nauwelijks wisten te vinden nu met elkaar aan tafel zitten. Verzorgingshuizen, huisartsen, ziekenhuizen, bewoners, ze werken samen ideeën uit over wat 5G voor mogelijkheden biedt.
Francie Kaaijk van Goud Oud in Warffum bijvoorbeeld, denkt met dorpsgenoten na over een virtueel verzorgingshuis. Vanuit het bestaande verzorgingshuis in Warffum kunnen zorgverleners dan ouderen op afstand in de gaten houden, zodat ze langer veilig alleen thuis kunnen blijven wonen.
Hologram
Ze gingen met elkaar op excursie naar Philips in Eindhoven om te horen wat er mogelijk is. Daar hoorden ze over verklikkers die je op een wc-deur kunt plaatsen om te zien of iemand nog wel naar het toilet gaat. Ook kan gecontroleerd worden of iemand zijn pillen nog wel slikt door een pillendoos op afstand in de gaten te houden. Inge Zwerver van de Groninger Dorpen droomt over de mogelijkheid om je moeder die ver weg woont virtueel, als hologram, aan de ontbijttafel aan te laten schuiven.
Vooralsnog is 5G toekomstmuziek. Maar het geeft in de provincie Groningen in ieder geval een impuls aan het denken over het behoud van de leefbaarheid op het platteland. De Europese Commissie streeft ernaar om vanaf 2025 alle Europeanen op 5G aangesloten te hebben.