De Rotterdamse Erasmusbrug
Aangepast

'Overlopen' van 020 naar 010: waarom?

Amsterdam moet oppassen. Tenminste, volgens de nieuwste CBS-cijfers. Van de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) gingen het afgelopen jaar alleen in Rotterdam meer mensen wonen dan er weggingen. Dan gaat het specifiek om binnenlandse migratie.

Onder die nieuwe Rotterdammers zitten ook ex-Amsterdammers. Hoe is het om van de hoofdstad te verhuizen naar de havenstad van Nederland, wat door sommige Amsterdammers als 'overlopen' wordt gezien? Wij spraken met twee jonge personen die daarover kunnen meepraten.

Duy

Duy Vudinh (32) stapte na een feestje tijdens oudejaarsnacht 2015/2016 in Amsterdam op de trein, om vanaf 1 januari Rotterdammer te zijn. Daarvoor woonde hij in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, maar hij was 't daar zat.

"Ik leefde echt in een bubbel en kwam steeds dezelfde mensen tegen", vertelt Duy. "Daar moest ik uit, want ik ben fotograaf en dan heb je nieuwe prikkels nodig. Dan kan je wel een werkplek en een huis op een andere plek in de stad gaan zoeken, maar je valt al snel terug op het bekende. Ik was op zoek naar een uitdaging."

En die vond-ie dus in Rotterdam, maar waarom daar? "Rotterdam is een creatieve stad die nog in opkomst is. Ik heb het gevoel dat hier nog veel gaat gebeuren qua evenementen en creatieve en sociale projecten. Volgens mij ben ik nog net op tijd ingestapt om mee te kunnen groeien."

Ik heb het gevoel dat hier nog veel gaat gebeuren qua evenementen en creatieve en sociale projecten.

Duy

Ook de lagere huizenprijzen en de Rotterdamse mentaliteit speelden een rol, vertelt Duy. "Rotterdam is ook een grote stad, maar wel relaxter dan Amsterdam. Als ik hier naar de supermarkt ga, wenst de caissière mij nog een fijne dag. In Amsterdam is iedereen meer met zichzelf bezig."

Volgens hem komt dat door het massatoerisme in de hoofdstad. "Als je in de binnenstad constant wordt belaagd door toeristen die stomme vragen stellen, kan ik me voorstellen dat je op een geven moment klaar bent met iedereen."

Merel

Merel (30) verhuisde afgelopen zomer naar Rotterdam. Ook zij vond de toeristen in Amsterdam vervelend. "Toeristen gedragen zich altijd anders dan thuis en dat zorgt voor een vervelende sfeer in Amsterdam. Qua toerisme valt het in Rotterdam gelukkig nog mee. Als het hier druk is, is het gezellig druk."

Maar ook voor haar waren de vervelende toeristen niet de belangrijkste reden om te verhuizen. Dat was namelijk haar werk. "Ik blog over duurzaamheid. In Rotterdam lopen ze voorop op dat gebied. Hier is meer ruimte dan in Amsterdam, dus is het makkelijker om een stadsakker of stadsboerderij te beginnen, of een tuin op je dak aan te leggen."

Daarnaast is Merel fan van de rauwe en industriële look van Rotterdam en de mentaliteit van de inwoners. "Hier is iedereen nog gewoon lekker nuchter en recht voor z'n raap. Amsterdam is heel fancy en hip geworden. Als er in Amsterdam een nieuw tentje wordt geopend, staat er drie weken lang een rij voor de deur. Rotterdam is minder hypegevoelig."

Als er in Amsterdam een nieuw tentje wordt geopend, staat er drie weken lang een rij voor de deur.

Merel

"Hetzelfde zie je bij restaurants waar alleen biologisch en vegetarisch wordt gegeten", zegt Merel. "In Amsterdam komen daar alleen de hipsters, in Rotterdam zie je allemaal verschillende soorten mensen zitten."

Ook Duy stoort zich eraan. Volgens hem is Amsterdam verpest door de gentrificatie. Dat houdt in dat buurten op sociaal, cultureel en economisch gebied worden opgepimpt en rijke mensen er gaan wonen. Daardoor worden mensen uit lagere klassen verdreven.

"Toen ik vijf jaar geleden in De Baarsjes woonde, moesten veel mensen daar niet aan denken. Op een gegeven moment ging ik weg, na een tijdje keerde ik terug, en opeens was die buurt helemaal hip. We moeten oppassen dat dat niet in Rotterdam gebeurt."

Deel artikel: