NOS NieuwsAangepast

Kaasfondue en hertenbil: we gaan weer uit eten met Kerst

Mensen gaan weer vaker uit eten met Kerst en daarvan profiteren de horecagroothandelaren, want zij moeten leveren aan de restaurants. 70 procent van de restaurants zegt meer reserveringen te hebben tijdens de feestdagen dan vorig jaar.

"Alle restaurants rondom Utrecht zijn vol gereserveerd met Kerst", zegt de vestigingsmanager van een horecagroothandel in Nieuwegein in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is geen plekje meer te vinden."

Weer genieten

En dat was wel anders in de afgelopen jaren, toen de economie in ons land in het slop zat. "We zagen horecabedrijven wegvallen omdat ze het niet meer konden volhouden in de moeilijke tijd. En veel restaurants waren met Kerst een of twee dagen dicht", vertelt de vestigingsmanager. "Dan hebben ze natuurlijk ook geen handel nodig, dus wij hebben het ook wel gemerkt."

Nu de economie weer aantrekt, willen mensen daarvan genieten, denkt hij. "Daar liften wij dan weer op mee. Zodra het goed gaat in de horeca en klanten de restaurants weer weten te vinden, dan is het ook goed voor de horecagroothandel."

Dit zijn wel echt de krenten in de pap voor de horecagroothandel.

Vestigingsmanager groothandel in Nieuwegein

De bestellingen zijn al een tijdje binnen bij de groothandel. "De koks maken een aantal maanden van tevoren hun kerstmenu's en hebben de specifieke producten daarvoor al gereserveerd. De uitlevering is natuurlijk pas vlak voor de Kerst omdat ze het allemaal zo vers mogelijk willen hebben", zegt de vestigingsmanager.

Maar ook nu al is er sprake van topdrukte met mensen die bestellingen ophalen. "Dit zijn wel echt de krenten in de pap voor de horecagroothandel."

Restaurants gaan met kerst voor hert, lepelkaas en 'dry aged-vlees'

Op het menu deze feestdagen weinig wild, weet een poelier van de groothandel. "In het verleden stond echt op ieder kerstmenu wild, maar daar is verandering in gekomen. De ondernemer in de horeca is op zoek naar een stukje vlees dat kwalitatief heel goed is én betaalbaar." Desondanks wordt de bovenbil van het hert nog wel goed verkocht.

Op de kaasafdeling doet de Vacherin Mont d'Or het goed. "Dat is de best verkochte kaas rond de feestdagen", zegt de kaashandelaar. "Tien minuten opwarmen in de oven en dan heb je gewoon een prachtige kaasfondue. Kant-en-klaar voor de feestdagen."

Rijpingskast

Nieuwe trend op de vleesafdeling is de rijpingskast, die 20 tot 30 procent vocht uit het vlees haalt, waardoor het malser wordt. "Daarna komt hij als een heerlijke ribeye op het bord te liggen in het restaurant", vertelt de slager.

De vestigingsmanager blijft thuis met Kerst. "Even bijkomen van de drukke dagen. Ik neem wat lekkere dingetjes mee en ik ga daar met familie en vrienden van genieten."

Verslaggever Ardy Stemerding deed kerstinkopen met de chef-kok van restaurant La Provence in Driebergen, André van Alten:

Restaurants bereiden zich voor op drukke kerstdagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl