Mannen staan buiten bij een café in Sevran
NOS NieuwsAangepast

Moslimmannen weren vrouwen uit cafés in Franse banlieues

In Sevran, aan de rand van Parijs, liggen twee cafés tegenover elkaar. Het één heeft een blauwe luifel, het ander een groene. En dat is het enige verschil. Bij beide cafés zitten alleen mannen binnen. En bij allebei de cafés staan alleen mannen buiten.

Nadia Remadna weet het en ze weet ook waar het toe leidt. Ze liep, zoals in onderstaande video te zien is, kortgeleden naar binnen met een verborgen camera. "We werden het café uit gezet. We waren er als vrouwen niet welkom", vat ze het samen. De filmbeelden werden uitgezonden op de Franse televisie. Een landelijke rel was het gevolg en Remadna ontving bedreigingen.

Vrouwen niet welkom in cafés in Franse banlieues

Op de beelden is een café vol mannen van buitenlandse afkomst te zien. "Zoekt u iemand, een man hier?", wordt Remadna gevraagd als ze binnenloopt. Een cafébezoeker zegt: "U kunt beter naar buiten gaan."

Remadna vraagt waarom. De man: "Omdat hier alleen maar mannen komen." Ze vraagt of de mannen nooit met hun vrouw of nichtje koffie gaan drinken. "Die blijven thuis", is het antwoord. Ze vraagt of dat normaal is, in Frankrijk. "We zijn in Sevran. Dit is de banlieue (de voorstad red.). De mentaliteit is hier anders, het is hier net als in Noord-Afrika", is het antwoord.

Dit zijn een soort extremistische moslimmacho’s.

Nadia Remadna

Dat was precies de situatie die Remadna wilde aankaarten. Ze zegt dat vrouwen in banlieues zich steeds vaker niet meer durven te vertonen in openbare ruimtes, in cafés, op straat. De moslimmannen in die wijken zijn er namelijk tegen. "Als je het café niet wordt uitgestuurd, word je op straat wel aangesproken", zegt ze. "Het heeft niet zo veel met de islam als godsdienst te maken. Moslims wonen al jaren gewoon in Frankrijk. Nee, dit zijn een soort extremistische moslimmacho’s met een politieke agenda. Ze willen vrouwen hun wil opleggen."

De reacties op de tv-reportage zijn gemengd. Een socialistische minister noemt het "ontoelaatbaar". "In Frankrijk hebben we wetten en die gelden ook in de banlieue." Maar de linkse burgemeester van Sevran is juist boos op de tv-maakster. "Remadna stigmatiseert", zegt hij in een schriftelijke verklaring.

Het salafisme is hier in opkomst.

Actievoerster Brigitte Desmet

De gebeurtenissen in het café staan niet op zichzelf. Al langer wordt ervoor gewaarschuwd dat de Franse banlieues soms uitgroeien tot een staat in een staat, met eigen regels. In een voorstad van Lyon is een groep vrouwen in actie gekomen. Ze organiseren wandelingen door de wijken waar bijna alleen nog mannen op straat lopen.

"Het salafisme is hier in opkomst. En het is de laatste jaren steeds erger geworden", zegt initiatiefneemster Brigitte Desmet. "Met onze wandelingen willen we laten zien dat de straat ook van ons vrouwen is en niet alleen van de mannen", aldus Desmet, die ook gemeenteraadslid is voor de rechtse partij Les Républicains. "Het is geen politiek initiatief. We doen het als vrouwen. Er lopen linkse en rechtse vrouwen mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl